söndag 16 maj 2010

Thailändska grilldofter

Nu när sommaren och den glödande grillen står för dörren så tänkte jag dela med mig av ett ganska lätt recept som ger ifrån sig dofter som får snålvattnet att rinna och de som inte får smaka att bli gröna av avund!

Alla som varit i Thailand vet vilken doft jag pratar om, den där som kommer från alla härliga grillspett som tillreds på gatuköksvagnarna på Bangkoks gator.
I Bangkok kan man verkligen prata om snabbmatskultur, inga hamburgare så långt ögat når, men kilometer av metallvagnar där dofter av grillade fiskar och skaldjur, oändliga varianter av mat på spett med kött fisk och mittemellan, exotiska bläckfiskar, pressade, kokade, grillade tillsammans med alla underbara kryddor som används i det Thailändska köket.
Det jag kommer bjuder på är ett för oss svenskar en ganska välkänd maträtt, nämligen ” Gai satay ” Kyckling med jordnötssås, servera gärna med jasminris eller en fräsch sallad.
Låt er välsmaka med ett ljus lager gärna en Singa beer eller en beer leo.

4 pers
Kycklingspetten
Marinad.
5 tsk röd currypasta (panangcurry)
5 tsk palmsocker eller brunt råsocker
25 g osaltade jordnötter eller 5 tsk jordnötssmör
5 msk fisksås
5 msk limesaft
5 tsk finhackat citrongräs
3 grovt hackade vitlöksklyftor
bambuspett (som läggs i blötläggs före användning)
500 g kycklingfilé i 4 -5 cm tjocka strimlor
Gör så här
1. Strimla köttet i 4-5 mm tjocka stimlor
2. Lägg alla ingredienser i en matberedare och mixa till en marinad. Marinera köttet i en plastpåse eller bunke i minst 30 minuter.
3. Trä den marinerade kycklingen på spetten. Stek eller grilla i stekpana, grillpanna eller på grill.
Sås
1 dl kokosgrädde
2 msk röd currypasta (panangcurry)
1 dl mixade jordnöter eller jordnörsmör
1 dl hönsbuljong
3 msk palmsocker eller brunt råsocker
2 msk limesaft
2 msk fisksås
Gör så här
1. Fräs currypasta lätt någon minut tills det börjar dofta.
2. Häll på kokosgrädde. Rör i jordnötssmör, buljong och socker. Koka ihop en kort stund.
Ta av från värmen.
3. Smaksätt med lime och fisksås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar