onsdag 16 juni 2010

Mästerkockens seniormatlåda




© ScandinAsian Taste / Mikael Göransson
För drygt en vecka sen avgjordes 2010 års upplaga av Mästerkockens seniormatlåda på Kungsträdgårdens Stora scen under festivalen Smaka på Stockholm.
Vinnare blev Erich Shaumburger från Operakällaren med med rätten Stekta lammfärsbiffar med färsk paprikasås och rösti. Han vann finalheatet med minsta möjliga marginal mot mot Carina Brydling.
© ScandinAsian Taste / Mikael Göransson
Jag hade den stora äran att vara tävlingsvärd och ta hand om den namnkunniga juryn och de deltagande elitkockarna, vilka samtliga visade smakfulla prov på att det till ett lågt portionspris går att laga både nyttig, och riktigt, riktig god mat våra seniorer.
Seniormatsaktiviteten under festivaldagarna blir förhoppningsvis betydelsefulla för många av landets äldre, och bidrar förhoppningsvis till att ge dem en lite bredare guldkant på tillvaron, via den mat de dagligen serveras.
Dagens höjdpunkt för många av våra äldre är just måltiderna.
Med kunskap, engagemang, och stor portion entusiasm gjorde vi tillsammans under Smaka på Stockholm, främst via de medverkande kockarna, en insats i form av att förmedla matlagsidéer, inspiration och tips till dem som till vardags har den betydelsefulla rollen att laga mat till landets många seniorer.
Förutom vinnaren, Erich Shaumburger, deltog i årets upplaga av Mästerkockens Seniormatlåda Jürgen Grossman, Carina Brydling, Ulrika Brydling, Roland Persson, Tom Sjöstedt, Lennart Borrwall och Johan Andersson.





© ScandinAsian Taste / Mikael Göransson
I juryn återfanns under veckan och i finalbedömningen
Christina Möller, legendarisk provkökschef och hedersdoktor, ordförande
Boel Attehall, vice ordförande i föreningen Werners Vänner
Curt Persson, Förbundsordf. Pensionärernas Riksorganisation, PRO
Heleena Jyrkkä, studieorganisatör. PRO
Karl Erik Olsson, Förbundsordf. Sveriges Pensionärsförbund, SPF
Ewa Samuelsson, Äldreborgarråd i Stockholm
Bert Åke Varg, pigg senior, känd och matglad
Anders Nordstrand, vd Micasa fastigheter i Stockholm AB
Carl-Jan Granqvist, gastronom och adjungerad ”matprofessor”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar