onsdag 15 september 2010

Rökrimmad


Hittade ett roligt jobb jag gjorde med min kollega gjorde för något år sen nu när jag ”städade” datorn. Det var en kreation och en styling för en vinannons som publicerades i ”allt om mat” om jag inte minns helt fel, kul och annorlunda.
Foto: Petter Karlberg
www.karlbergmedia.com

För 4 personer:
1 dl socker | 3/4 dl salt | 1 liter vatten
1 msk grovhackade enbär | 1 msk chiliflakes
1 msk hickory liquid smoke (rökextrakt) | 1 kg hjortracks (alt lamm)
8 skivor tunt skuren rotselleri (3 mm) | 2 1/2 dl portvin
1/2 dl balsamicovinäger | 1 msk mörk maizenaredning
1/2 dl passerade hjortron | 150 g tärnad bacon
1. Rör ut socker och salt i 1 dl varmt vatten. Tillsätt resterande vatten,
enbär, chiliflakes och liquid smoke. Lägg köttet i dubbla plastpåsar. Häll
lagen över och knyt igen påsen. Låt stå i kylen ca 2 tim. Sätt ugnen på
125°C. Ta ur köttet och torka försiktigt av det. Bryn köttet runt om med
lite smör i en het stekpanna. Lägg över i en ugnsfast form, häll på lite av
rimningslagen, och tillaga i ugnen i ca 35 min eller till en innertemperatur
om 53°C. Ta ut och låt vila
2. Lägg selleriskivorna i kokande lättsaltat vatten 2–3 min.
Kyl snabbt av i kallt vatten. Låt rinna av på hushållspapper
tills de är helt torra. Stek skivorna i omgångar gyllene i en
het panna med lite smör.
3. Koka ihop portvin och balsamicovinäger tills
ca hälften av vätskan återstår. Rör i maizena
och koka ihop. Smaka av med salt.
4. Lägg 2 selleriskivor omlott. Klicka på med
till exempel en god murkelstuvning. Vik över
en kant så att det påminner lite om en »crêpe«.
Lägg upp på varma tallrikar. Skiva upp köttet och
arrangera snyggt bredvid. Servera med portvinssås,
passerade hjortron och och bacontärningar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar