tisdag 23 november 2010

Äppel- och chiliglacerad lax med delikatesspotatis- och plocksallad med knaperstekt sidfläsk

Idag jag tänkte bjuda på ett recept och några annorlunda dryckestips, vi svenskar gillar våran snaps och öl men jag ska vrida på konceptet något och servera en kall cider istället för ölen och en iskall calvados som en snaps.
Äppel- och chiliglacerad lax tillsammans med en delikatesspotatissallad med morot får gott sällskap av knaperstekt rökt fläsk. Alla dessa smaker gifter sig med äppeltonerna i calvadosen, och dess spritighet kommer att ta hand om den fetma som laxen bidrar med. Nu kommer inte calvadosen att vara det enda vi ska skölja ner denna anrättning med, utan vi ska ackompanjera den med en torr fransk cider.

Jag rekommenderar här calvadosen ”Lecompte Originel” med sin unga lite kaxiga äppelkaraktär och den mer i sin äppelton mogna men ändå lekfulla och cidern ”Cidre Bouché Brut De Normandie”.FÖR 4 PERSONER
800 g Färskpotatis
4 st Blastmorötter
100g rädisor
100g Maché sallad
100g Röd mangold
100g Ruccola
100 g rökt sidfläsk i fina 1x1 cm tärningar
½ Rödlök i fina ”båtar”
1 msk sherryvinäger
1 msk olivolja
Salt och peppar
800 g Lax (4 bitar)
2 msk Äppelgelé
½ Spansk chili, finhackad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 120 grader och sätt på två kastruller med lättsaltat vatten.
2. Skrubba potatisen och morätterna, börja med att koka färskpotatisen som behöver ca 15 min i ena kastrullen och morötterna i 5 min, i den andra. När det återstår 1 min på morötterna så koka med de halverade rädisorna. Stek fläsket samtidigt som potatis och morötter kokar.
3. Blanda gelén med chili och pensla laxbitarna rikligt, salta och peppra.
Placera fisken i en ugnssäker form och baka den till en innertemperatur av 54grader i laxens mittenparti med hjälp av en ugnstermometer.
4. dela potatisen, rädisor och morätterna och blanda dessa med övriga ingredienser till salladen, smaksätt med vinäger olja, salt och peppar.
servera med calvados och cider från Normandie

Dryckestips 
Lecompte Originel (nr 221) 350 ml 139kr
Finns även som helflaska i beställningssorumentet (nr 80212) 700ml 315 kronor
Cidre Bouché Brut De Normandie (nr 1800) 750 ml 55 kronor

2 kommentarer:

  1. Sött! Jag som letat efter något att äta till min hemkörda cider. För ett par helger sen provade med carpaccio, spetsad med äppelsmakande balsamvinäger. Funkade kalas, cidern smakade bättre än i sin ensamhet. Den är dock fortfarande lite för ung och behöver några månader på flaska.

    /Mattias

    SvaraRadera
  2. Härligt! ser framemot att höra om resultatet!! /M

    SvaraRadera