fredag 12 november 2010

Julmys med familjen Spendrups


För nionde året i rad bjöd Spendrup till julölsprovning.
Ca 80 journalister och matbloggare drack och åt gott och i en härlig röd inredd julpyntad TeaterStudio Lederman i Vasastan, Stockholm.

Kvällen kryddades med en föreläsning i kreativitet av författaren och föreläsaren Bengt Renander dessutom fick vi lyssna på hur Formgivaren Erika Lagerbielke tänkte när hon skapade glasen till kronprinsessparet och om betydelsen av rätt glas till olika typer av öl.

Spendrups och Gotlands bryggeriers, båda bryggmästare, fanns på plats och förklarade hur och varför de skapat just de mustiga drycker vi fick prova under dagen.
Årets kock 2010 Gustav Trägårdh från restaurang Basment i Göteborg hade kvällen till ära skapat en avsmakningtallrik med sex små delikata munsbitar för att låta ölen komma till sin rätt .
Spendrups Julbrygd 5,3% hade en förvånansvärt vörtig karaktär med ett liten inslag av julmust i sin avslutning. Den parades ihop med en Tempererad äggula på mörkt knäcke med löjrom.
Mariestads julbrygd 5,8% med en lätt pikant sötma och chokladtoner gifte sig elegant med Dillrullad sill på kavring och gräddfilskub.
Provningens tungviktare i alkoholstyrka, Bryggeriets julspecial 7,0% var på egen hand inte det godaste jag druckit på grund av att spritigheten tog överhand, men tillsammans med ansjovisröra med pocherat vaktelägg och pepparrot fick kombinationen en härlig harmoni.

Dagens hårdaste flaskdesign hade Pistonhead Chimney Sweper 5,8% med markant blommig doft, rostade toner och kryddighet i smaken, kombinerades på ett angenämt sätt med Kummin- och fänkålssotad gravlax toppad med prästostskräm och kavringscrunch.

Gotlands bryggerier visade framfötterna med rökmalt, björksvedsrökt pilsnermalt och smaksättning i form av avkok på granris i sin Wisby julbrygd 6,0%. Ett öl som med lätthet klarar av det rökiga gotländska julbordet. 
På provningen hade Gustav valt att visa detta genom att bjuda på Vildsvinbaconrullad älgpaté med sockerkokta hjortron.

Som avslutning provades Sleepy Bulldog 6,2%, med bl. den lite ovanliga humlesorten Galaxy från Australien. Mycket muskler. I doften grankåda och örter, rostade kaffetoner och blommighet i smaken.
För att avsluta traditionellt med något sött provades bulldogen tillsammans med en Mandarin och chokladmousse med pepparkaka.

Öl och mat är kul!

Öl och choklad är kul!

Öl är kul

Öl är gott!

Hard Facts:

Spendrups Bryggeri Julbrygd
Stamvörtstyrka 14 P°
Alkohol 5,3 vol%
Restsockerhalt 3,7 vikt%
Färg 90 EBC
Humlebeska 30 EBU

Mariestads Julbrygd
Stamvörtstyrka 15,2 P°
Alkohol 5,8 vol%
Restsockerhalt 4,5 vikt%
Färg 110 EBC
Humlebeska 30 EBU

Bryggeriets Julspecial
Stamvörtstyrka 17 P°
Alkohol 7 vol%
Restsockerhalt 3,3 vikt%
Färg 50 EBC
Humlebeska 29 EBU

Pistonhead Chimney Sweeper
Stamvörtstyrka 14,8 P°
Alkohol 5,8 vol%
Restsockerhalt 4,1 vikt%
Färg 95 EBC
Humlebeska 42 EBU

Wisby Julbrygd
Stamvörtstyrka 14 P°
Alkohol 6 vol%
Restsockerhalt 3 vikt%
Färg 90 EBC
Humlebeska 40 EBU

Sleepy bulldog winter ale
Stamvörtstyrka ? P°
Alkohol 6,2 vol%
Restsockerhalt 3,5 vikt%
Färg 60 EBC
Humlebeska 35 EBU

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar