onsdag 24 november 2010

Sött och salt, äkta syskonkärlek

Sött och Salt har nästan alltid varit två motpoler som har ett speciellt förhållande tillvarandra, vi kan ta flera klassiska exempel: gravad lax, dillkött, bruna bönor och chèvre chaud – gratinerad getost med honung.

Och så några nya roliga kombinationer, till exempel glöggfestens nya favorit: grönmögelost och pepparkaka, eller mörk choklad och havssalt.

I mitt föregående laxrecept är det salt och sött i harmoni som hjälper varandra till en upplevelse med det där lilla extra.

IMG_5251

Vi har i dessa GI-tider nästan blivit fientligt inställda till socker, men vi ska inte glömma bort att sockret kan vara den lilla extra kryddningen som tar din matlagning nya höjder mot perfektion och balans.

Det är nämligen så att socker precis som salt är en smakförhöjare. Vad vore till exempel de solmogna tomaterna eller den späda moroten utan dess lena sötma?

Vi här i Norden är tyvärr inte alltid så lyckligt lottade med överflöd av soltimmar så att vi kan njuta av grönsaker som utvecklat den perfekta smaken och vi får dessvärre ofta köpa växthusodlat från våra vänner på varmare breddgrader, och då är en nypa socker i maten en riktigt god vän i köket.

Lycka till bland kastruller och pannor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar