lördag 15 maj 2010

Fruktig nyhet som gör smaklökarna glada!


Drycker
Galatea har nyligen lanserat en fruktig nyhet på systembolaget "Früli", gjord på ofiltrerad veteöl och äkta fruktjuice. Det är mycket jordgubbsgodis i tonen och den påminner faktiskt lite om Lambrusco. Det finns även en liten med betoning på liten, humlenyans i doften, söt jordgubbe i smaken men ändå inte sliskig. Det hela avslutas med en behaglig beska från mankoriander och apelsinskal, som höjer hela upplevelsen.
Jag tyckte den va riktigt god för att vara ett smaksatt öl och ett kul inslag på "ölsommarscenen"
En perfekt dryck för att reta smaklökarna en varm sommardag, varför inte testa att frysa in den och servera den som en annorlunda sommargranité för att rensa smaklökarna mellan rätterna på midsommarbordet.
Früli (4,1% vol.) Producent: Huyghe, Belgien 1586 (250 ml) Pris: 14:90

  fredag 14 maj 2010

  Rioja Sommelier Awards


  © ScandinAsian Taste / Mikael Göransson
  I onsdags var jag och beskådade Rioja Sommelier Awards på Restaurang ”Himlen därtill” och årets vinnare blev Restaurangakademin.
  På en hedrande andraplats kom min gamla skola Vinkällans Dryckensutbildningar, där jag är diplomerad, tätt följt av förra årets vinnare Gastibus med Grythyttan på en delad fjärdeplats.

  © ScandinAsian Taste / Mikael Göransson
  Det är 4 året i rad som DOCs Rioja i samarbete med Hero Kommunikation bjuder in Sveriges Sommelierutbildningar för att sättas på prov i det mesta rörande Rioja och dess viner.
  De tävlande fick svara på 13 frågor och blindprova 2 viner samt sätta viner till en välkomponerad sommarmeny.
  Tävlingstämningen låg som en tät dimma i luften på den spektakulära restaurangen med utsikt över Stockholm och
  många av lagen hade med sig en entusiastisks hejarklack och störst var Vinkällans dryckesutbildningar från Stockholm.
  Åskådarna och deltagarna bjuds aven på utvalda vita- och roséviner från Enjoy wine & Spitits, Domaine Wines, Terrrific Wines, Viña Española och Spendrups vin.
  Det bjöds även på fantastiska tilltugg och mat från Himlen därtill.
  © ScandinAsian Taste / Mikael Göransson
  Förutom vinsten på Rioja Sommelier Awards blev det vinnande laget direktkvalificerade till Svenska Mästerskapen i Spansk Vinkunskap som går av stapeln redan i höst.
  Mario Moroni från Pontus! och Charlotte Bengtsson från Ward Wines ledde tävlingen med humor och entusiasm och i den hårda och rättvisa juryn fanns Ulf Sjödin, Mikael Mölstad och Karsten Thurfjell.