tisdag 12 oktober 2010

Tobaks- och tångtokiga danskar blandat med tjeckiska jättetunnor.


Stockholm Beer & Whisky Festival 2010


Julafton för Sveriges samlade ölfantaster är slut för denna gång.
Stockholm Beer & Whisky Festival är den största mässan sitt slag och den tredje största rena ölmässan i världen.
I år fanns återigen systermässan Taste Experience, som pågick parallellt med Beer & Whisky Festival. Där man kunde avnjuta olika sorters avecer, sprit, champagne, vin, choklad, ostron, och cigarrer.
Första året som mässan utspelade sig var för 19 år sedan och då fanns det 143 sorters öl att provsmaka, och i år presenterades inte mindre än 2 000(!)sorter. Detta visar hur ölintresset i Sverige ökat lavinartat genom åren. Och detta är bara början.
Även om man vistas på mässan under alla de sex dagar den pågår är det svårt att prova allt, men det är snarare ett angenämt problem med den mångfald som erbjuds besökarna.
2000 sorters öl som kunde avnjutas, var hela 1 057 med och tävlade om de åtråvärda medaljerna i de 40 klasserna.
Tävlingen är världsunik eftersom bedömningarna sker av en 23 man stark handplockad domarpanel under ledning av den levande öllegendaren och huvuddomare Jan-Erik (Janko) Svensson.

Domarpanelen täcker en stor bredd då den både innehåller ölexperter, ölintresserad allmänhet och sommelierer. Här fanns bland andra jag, som representant för den sistnämnda gruppen
Genom att bidragen kategoriseras och bedöms på en fyrgradig skala så ger man varje öl rätten att skina med likvärdiga konkurrenter, men varje öl bedöms individuellt i sin genre.
Vid fem olika tillfällen och en finalprovning bedömdes, sållades ut och korades de över 1 000 ölvarianterna tills det återstår tre pristagare i varje klass, vilka sedan ställdes mot varandra för att därefter bli belönade med guld silver eller brons. Oppigårds bryggeri blev den stora segraren med tre guldmedaljer, två silver och två brons och därmed fick de även mottaga den nyinstiftade trofén för flest guld.
Oppigårds Amarillo hedrades med guld i klassen Sveriges bästa fatöl, vilket anses vara en av de tyngsta guldutmärkelserna.
Bild: Oppigårds tar emot trofén av mässgeneralen Marianne Wallberg
Ängö Kvartersbryggeri i från Kalmar, nykomlingar på den svenska ölscenen, tog guld i klassen ale brittisk stil 4,8%-5,9% på fat, med Ljuva livets Ängöl.
Hantverksbryggeriet från Västerås knep två guld i klasserna ale brittisk stil 6%, med Baronen, och för Bonden ”folkölklassen” 2,8-3,5 %.
Som lokalpatriot och Västeråsson vill jag även rekommendera deras andra öl som verkligen gör gompaletten lycklig och sugen på mer.
En stor förändring i årets mässa var att alla småbryggerier hade ett eget rum där de gavs möjlighet att visa stort prov på hur den svenska öltrenden spänner musklerna.
Tobaks- och tångtokiga danskar blandat med tjeckiska jättetunnor.
Några utställare som verkligen stack ut var bl a Pilsner Urquell som under rigoröst kontrollerade former fraktat hit ett gigantiskt ekfat på hela 2 700 liter! Fyllt med ett underbart opastöriserad, ofiltrerad färsköl,
Fatet fraktades till mässan med lastbil och transporterades med obruten kylkedja på fem grader. Och det märkets att detta var något speciellt, då det var första gången i historien som detta öl, och i denna typ av fat visades upp utanför Tjeckien.
Bryggmästaren Václav Berka var naturligtvis under den högtidliga invigningen. Närvarade vid invigningen var även Klas Lindberg från kocklandslaget som hade komponerat en fantastisk ”öltallrik”.
bild: Klas Lindberg från kocklandslaget
På plats i mässhallen fanns även det lite ”galengenialiska” Midtfyns Bryghus från Danmark, som med en byggvarningskylt visade sitt Rough Snuff 9,5% smaksatt med tång och svenskt lakritssnus. Ett öl som för övrigt smakade förvånansvärt friskt och gott.
Årets mässa slog besöksrekord, och räknade in hela 34 000 besökare de båda helgerna. Detta visar inte minst att ”finöl” verkligen har framtiden för sig både hos vanliga ölkonsumenter och i det gastronomiska finrummet. Det går både att hitta lättdrucken välsmakande ”gräsklipparöl” till elegant, komplex lagrad öl för attaccompaniera anklevern och grottlagrade ostar.
Nästa år firar mässan 20 år och då kommer vi ölfantaster med största sannolikhet få uppleva något alldeles extra.
Jag vill rikta ett stort tack till Mässgeneralen Marianne Wallberg som år efter år ser till att alla Sveriges ölgalningar får prova allt vad denna gudadryck har att erbjuda.
Bild: Alla medaljörerna skriker ut sin glädje
På http://www.stockholmbeer.se/sv/sb-taevlingar kan ni se alla pristagarna i både whisky och öl. Använd nu denna lista för att hitta, prova och njuta av riktigt bra öl och whisky.

Text och Foto Mikael Göransson