onsdag 3 november 2010

THE ART OF COOKING


FÖRENINGEN ÅRETS KOCK FÖRSTA GEMENSAMMA GÄSTSPEL
PÅ RESTAURANGAKADEMIEN 28 OKTOBER 2010

Sex vinnande kockar som komponerar sex fantastiska gastronomiska mästerverk.
Föreningen Årets Kock, Restaurangakademin och Electrolux bjöd till ett gastronomiskt skådespeleri med 40 specialinbjudna gäster som åskådare och avsmakare för att avnjuta denna fantastiska meny med glada kockar som verkligen bjöd på sig själva.
Förutom branschfolk och företag så fanns där också ett bloggarbord av läsare och aktiva matbloggare.
Under några veckor kunde bloggläsare tävla på de tre utvalda matbloggarna Recetomaten, Mat såklart och Öhmans mat och vin om biljetter till detta intima event.
Jag är lyckligt lottad att fått ta del av denna upplevelse och hoppas på att få återuppleva det igen om och när det blir en repris.
Meny
Amuse-bouche
UÅ, Philipponnat Royale Réserve, Champagne, Frankrike
Rikard Nilsson. Årets Kock 1991
Carpaccio på havskräfta och pilgrimsmusslor med kräft- och blåmusselcoulis, blomkålskräm, dillolja samt rostad blomkål.
2009, Soellner Fumberg Grüner Veltliner Reserve, Weingut Soellner; Wagram, Österrike

Christer Lingström, Årets Kock 1985
Pocherat ägg från Södermanland med senhöstens svamp.
Old Gold, Spendrups, Sverige

Stefan Eriksson. Arets Kock 2005
Nystekt Hjälmaregös med inlagda sensornmartomater, tempererad äggcréme, musselsky med brynt smör och vinäger. Garnering: Sista bladen från Stefans trädgård.
2007, Cutizzi Greco di Tufo DOCG, Kampanien, Italien

Roland Persson. Årets Kock 1990
Äppelmustbräserat dilamm, hals och bringa med rostad pumpapuré och tryffelklimp.
2008, Parigi Nebbiolo d'Alba DOC, Mauro Sebaste, Piemonte, Italien

Viktor Westerlind, Årets Kock 2009
Variation på sviskonplommon med S:t Maure, varm Svecia och Fourme d'Ambert på smördeg.
2009, Clos de Nouys, Pierre Chainier SAS, Vouvray, Frankrike

Magnus Johansson, hedersmedlem i Föreningen Årets Kock
Xokopol: Chokladkupol fylld med ljus chokladkräm, vanilj- och äppleglass och karamelliserade svenska äpplen med varm sås på choklad och aprikos.
UÅ, Airam, Espelt Viticultors, DO Empordá, Spanien
Vatten Malmbergs Brödkorg Magnus Johansson
Bilderna har jag fått låna av min bloggarkollega Receptomaten på www.spisat.se Tack.
Gastronomiska hälsningar Mikael Göransson