onsdag 24 november 2010

Sött och salt, äkta syskonkärlek

Sött och Salt har nästan alltid varit två motpoler som har ett speciellt förhållande tillvarandra, vi kan ta flera klassiska exempel: gravad lax, dillkött, bruna bönor och chèvre chaud – gratinerad getost med honung.

Och så några nya roliga kombinationer, till exempel glöggfestens nya favorit: grönmögelost och pepparkaka, eller mörk choklad och havssalt.

I mitt föregående laxrecept är det salt och sött i harmoni som hjälper varandra till en upplevelse med det där lilla extra.

IMG_5251

Vi har i dessa GI-tider nästan blivit fientligt inställda till socker, men vi ska inte glömma bort att sockret kan vara den lilla extra kryddningen som tar din matlagning nya höjder mot perfektion och balans.

Det är nämligen så att socker precis som salt är en smakförhöjare. Vad vore till exempel de solmogna tomaterna eller den späda moroten utan dess lena sötma?

Vi här i Norden är tyvärr inte alltid så lyckligt lottade med överflöd av soltimmar så att vi kan njuta av grönsaker som utvecklat den perfekta smaken och vi får dessvärre ofta köpa växthusodlat från våra vänner på varmare breddgrader, och då är en nypa socker i maten en riktigt god vän i köket.

Lycka till bland kastruller och pannor!

tisdag 23 november 2010

Äppel- och chiliglacerad lax med delikatesspotatis- och plocksallad med knaperstekt sidfläsk

Idag jag tänkte bjuda på ett recept och några annorlunda dryckestips, vi svenskar gillar våran snaps och öl men jag ska vrida på konceptet något och servera en kall cider istället för ölen och en iskall calvados som en snaps.
Äppel- och chiliglacerad lax tillsammans med en delikatesspotatissallad med morot får gott sällskap av knaperstekt rökt fläsk. Alla dessa smaker gifter sig med äppeltonerna i calvadosen, och dess spritighet kommer att ta hand om den fetma som laxen bidrar med. Nu kommer inte calvadosen att vara det enda vi ska skölja ner denna anrättning med, utan vi ska ackompanjera den med en torr fransk cider.

Jag rekommenderar här calvadosen ”Lecompte Originel” med sin unga lite kaxiga äppelkaraktär och den mer i sin äppelton mogna men ändå lekfulla och cidern ”Cidre Bouché Brut De Normandie”.FÖR 4 PERSONER
800 g Färskpotatis
4 st Blastmorötter
100g rädisor
100g Maché sallad
100g Röd mangold
100g Ruccola
100 g rökt sidfläsk i fina 1x1 cm tärningar
½ Rödlök i fina ”båtar”
1 msk sherryvinäger
1 msk olivolja
Salt och peppar
800 g Lax (4 bitar)
2 msk Äppelgelé
½ Spansk chili, finhackad
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 120 grader och sätt på två kastruller med lättsaltat vatten.
2. Skrubba potatisen och morätterna, börja med att koka färskpotatisen som behöver ca 15 min i ena kastrullen och morötterna i 5 min, i den andra. När det återstår 1 min på morötterna så koka med de halverade rädisorna. Stek fläsket samtidigt som potatis och morötter kokar.
3. Blanda gelén med chili och pensla laxbitarna rikligt, salta och peppra.
Placera fisken i en ugnssäker form och baka den till en innertemperatur av 54grader i laxens mittenparti med hjälp av en ugnstermometer.
4. dela potatisen, rädisor och morätterna och blanda dessa med övriga ingredienser till salladen, smaksätt med vinäger olja, salt och peppar.
servera med calvados och cider från Normandie

Dryckestips 
Lecompte Originel (nr 221) 350 ml 139kr
Finns även som helflaska i beställningssorumentet (nr 80212) 700ml 315 kronor
Cidre Bouché Brut De Normandie (nr 1800) 750 ml 55 kronor

Miljövmedveten mat-app för Android och Iphone

Grön guide heter Naturskyddsföreningen nya app för smartphones och den hjälper dig att välja miljövänligt och naturriktigt när du handlar din mat.

 Saxat från Naturskyddsföreningens hemsida
”– Vi har kokat ner våra smartaste och enklaste tips till ett behändigt fickformat, säger Svante Axelsson, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.
I apparna finns Fiskväljaren, Fruktväljaren, Grönsaksväljaren och Återvinnaren som är till hjälp i butiken och gör det lättare att hantera sopor som kan vara lite knepiga att ha koll på.”
AppTV.se har gjort en videorecension om appen

AppTV recension av grön guide

Appen finns dels på Android Market för via eller på  Itunes 
Länk: Android market
länk: itunes

söndag 21 november 2010

Sommarminnen och friska smaker

På den nyligen avslutade mässan “Det goda köket” träffade jag sommelierkollegan Thomas som lät mig provsmaka några goda viner från Fondbergs.
Vi diskuterat vitt och brett om smaker, dryck, mat och sensoriken runt och hur man ska få choklad och champagne att passa bra tillsammans.

helt plötsligt när jag provar av en sauviognon Blanc från Villa Maria, Nya Zeeland , blir jag tyst för en sekund och hela min mentala sinnebild fylls med känsla av sommar, trevligt umgänge, och god mat, och jag inser att det är samma vin som Thomas och jag drack till en grillad lax med färskpotatis , citrus- och örtsås en solig och varm sommardag över en lunch.

En helt fantastiskt frisk och angenäm doft av krusbär , lichi och exotisk frukt och samma härliga toner i smaken som får sällskap av mineraler träffade min gompalett. Ett riktigt trevligt vin som jag kommer köpa men tyvärr finns det bara på beställningssortimentet nr86454 för 129 krdet är verkligen fantastiskt hur doftminnen är så starka och kan väcka kristallklara minnesbilder.
Mässan i övrigt bjöd inte på så mycket spännande, mycket dryck kontra mat och en del utrustning.
Nästa år önskar jag att fler delikatessföretag och specerigrossister visar framfötterna om de ska bli någon balans mot all bra dryck.