lördag 1 januari 2011

Från jord till bord

I inlägget Lantliga Lantmän och Biffiga Buffér från den 8:de augusti 2010 skrev jag lite om hur det är att stayla mat i reklamfilm, och om jobbet med Lantmännens nya reklamfilm “Från jord till bord - Trender kommer och går”.
Nu rullar filmen på tv och finns även att beskåda på lantmännens youtubekanal. LantmannenMedia
Från jord till bord - Trender kommer och går

tisdag 28 december 2010

God morgon barndomsminnen


Efter min nyligen avslutade Thailandsresa så är det väl ingen skräll att jag provade och avnjöt allsköns thaimat och nästan frossade i läckerheter som grillade kycklinghjärtan i starka såser, torkade grillade bläckfiskar och soppor med inälvor.

Något jag dock förbisåg nästan hela resan var den thailändska frukosträtten Kao tom (Rissoppa.)
Jag åt Continental fruktost istället, tills en dag så beslutade jag mig för att prova och en flodvåg av minnen och varma känslor sköljde över mig, UNDERBART!
Minnen från barndomen när jag fick rissoppa ute på landsbygden hos mormor började rulla i mitt huvud.
Jag var väl sju-åtta år och satt på verandan till det väldigt primitiva huset som mormor och morfar och mammas syskon bodde i, morbror klättrade upp för de höga träden och hämtade ner pomelo (jätte-citrusfrukt) som jag åt direkt ur skalet med sked och mamma gjorde rissoppa, och jag var glad.

Nu väl hemma hos mor och far i Västerås så har jag nästan varje morgon gjort denna fantastiska frukosträtt till mig själv, men med en julig twist, nämligen med julskinkespad som jag smaksatte med ljus soja och en thailändsk soppbas som egentligen är till nudelsoppa.
gurka fick bli det gröna i soppan och torkad thailändskt griskött (mo jang) och så naturligtvis bitar av julskinka.

Nästa kökspinal ska nog bli en liten riskokare, så jag kan skämma bort min morgonhunger lite oftare.