lördag 5 mars 2011

Glada gäster och God mat

Att laga mat tillsammans är verkligen stimulerande och roligt och något som jag tror att alla kan tycka om oavsett kunskapsnivå. Alla bidrar till gruppens välbefinnande hur stor eller liten insatsen blir under kvällen, några tar för sig och visar musklerna och ger sig på att filéa kött eller fisk och några nöjer sig med att hacka en lök eller steka lite svamp men alla bidrar och alla har roligt.

Det är något "tillbaka till mänsklighetens rötter" på steroider, med tanke på det fantastiska resultatet.

Ett av mina lite mera återkommande uppdrag är att "kocka" på PS matsal, där vi bland annat har matlagningskurser, men också företagsteven, matfotograferingar och mycket annat. 

Gårdagens gäng gjorde kanonbra mat och jag tänkte bjuda på ett recept på en fantastisk äppeldessert som de avslutade kvällen med.

Skånsk äppelkaka med kanelglass
10 personer
10 äpplen
2 dl socker
200 g smör
2 msk kanel
3 dl brödsmulor av kavring
1. Skala och skiva äpplena och lägg i botten av 10 koppar.
2. Blanda socker, kanel och smör och lägg ovanpå.
3. Strö breadcrums över och grädda i 175 ° ugn ca 10-15 min
Citron-kolasås 10 personer
1 burk kondenserad mjölk
1 citron
1. Koka burken i vatten i 3 timmar, skölj i kallt vatten för att kyla.
2. Riv skalet av citron och lägg i kola, kanske lite juice också. Smak!
Kanelglass 10 personer
½ liter mjölk
½ liter grädde
5 kanelstänger
9 äggulor
180 g socker
1. Koka upp mjölk, grädde och kanelstänger koka upp.
2. Vispa egyolks och socker.
3. Sila mjölken och grädden blanda vidare till ägg och socker och låt sjuda på medelhög
värmen till 85 °.
4. Kyl i isvattenbad och kör i glassmaskin.
(om glassmaskin ej går att tillgå, köp kanel- eller vanilj av ”finare” typ)
Kanelcrisp
4 äggvitor
100g mjöl
175 g florsocker
120 g smält smör
2 tsk färskmalen kanel
1. Blanda alla torra ingredienses och avsluta med smöret.
2. Kyl och sprid ett tunt lager på en silipatmatta och grädda på 175 °

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar