måndag 22 augusti 2011

Saker att ge bort

I helgen var jag på inflyttningsfest, och jag läste mig till att enligt tradition ska man ta med sig salt och bröd.

Traditionen att ge bort bröd och salt i inflyttningspresent sträcker sig ända tillbaka till 1800-talet, om inte tidigare. Brödet och saltet symboliserar en önskan om att de nyinflyttade aldrig ska sakna mat på bordet. Det var också tradition att man kastade in salt i elden första gången man tände eld i spisen. Man trodde att saltet hade magiska egenskaper och skulle skydda dem från allt ont.

Nu blev det inget bröd utan ett egen-gjort smaksalt med citrongräs, vitlök, lök och citronskal, som blev helt underbart, bara riv allt, blanda och torka ut i 24 timmar på 50 grader. Slå sen slätt i mixern.
Jag slängde även ihop en kallpressad rapsolja, jag smaksatt med citrongräs och saffran och en olivolja med vitlök, spansk peppar och Jalapeño.
Kul att göra, kul att plåta och kul att ge bort .När det är sånt här matrelaterat så kommer jag ha samma inlägg på både min fotoblogg och min gastronomiska blogg efter som de berör båda ämnena.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar