tisdag 27 september 2011

Höst, hav och vin

Man kan tycka vad man vill om hösten men något som inte går att undgå är alla underbara skaldjur och med underbara skaldjur kan man dricka underbart gott vin med gott samvete.
Jag har hösten till ära komponerat en trio från havet med hummer, Pilgrimsmussla och timjanrostad tonfisk på en bädd av limesyrad fänkål och dill, serverad med en japansk soja- och risvinägerreduktion med färsk chili.




En trio hav


4 pers

1 fänkål
1 lime
färsk dill

1 dl japansk ljus soja
3 msk risvinäger
½ röd chili finhackad.
1 msk majstärkelse utrört i lite vatten
1 nykokt hummer
4 pilgrimsmusslor
200 g färsk tonfisk
Ett litet knippe backtimjan eller färsk timjan
Flingsalt

Gör så här:
1. Skiva fänkålen fint på en mandolin och marinera i juicen från limen, salta lätt.
2. Koka ihop soja och smaka av med risvinäger, red med majsstärkelsen och tillsätt hackad chili. Låt svalna
3. Dela hummarna och ta ut köttet ut stjärten, knäck klorna och ta ur köttet, dela upp köttet i 4 portioner.
4.rulla tonfisken i finhackad timjan och flingsalt och stek försiktigt runt om så den bara får yta, låt svalna. Skär portioner av tonfisken.
5. halstra snabbt pilgrimsmusslorna.
6. Servera fisk och skaldjuren på fänkålsalladen och servera med soja - risvinägerreduktionen, garnera med dill.




Här rekommenderar jag en Villa maria 
Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc 
108 kr på systemet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar