onsdag 28 september 2011

Stockholm beer and whiskey festival 2011


I morgon smäller det, Stockholm beer and whiskey festival 2011 slår upp sina portar, och som grädde på moset är det 20 års jubileum och bara det hintar om att det kommer bli något i hästväg.

Stockholm Beer & Whisky Festival är den största mässan sitt slag och den tredje största rena ölmässan i världen.
I år finns återigen systermässan Taste Experience, som pågår parallellt med Beer & Whisky Festival, där man avnjuta olika sorters avecer, sprit, champagne, vin, choklad, ostron, och cigarrer.
Första mässan utspelade sig var för 20 år sedan och då fanns det 143 sorters öl att provsmaka, och i år presenterades inte mindre än 2 000(!)sorter. Detta visar hur ölintresset i Sverige ökat lavinartat genom åren och det bara fortsätter, flera nya svenska mikrobryggerier kommer vara representerade och det är fantastiskt roligt.
Även om man vistas på mässan under alla de sex dagar den pågår är det svårt att prova allt, men det är snarare ett angenämt problem med den mångfald som erbjuds besökarna. bland förra åres 2000 sorters öl som kunde avnjutas, var hela 1 057 med och tävlade om de åtråvärda medaljerna i de 40 klasserna.
Tävlingen är världsunik eftersom bedömningarna sker av en 34 man(och kvinno :) stark handplockad domarpanel under ledning av den levande öllegendaren och huvuddomare Jan-Erik (Janko) Svensson.

Domarpanelen där jag själv är medlem täcker en stor bredd då den både innehåller ölexperter, ölintresserad allmänhet och sommelierer.
Genom att bidragen kategoriseras och bedöms på en fyrgradig skala så ger man varje öl rätten att skina med likvärdiga konkurrenter, men varje öl bedöms individuellt i sin genre.
Vid fem olika tillfällen och en finalprovning bedömdes, sållades ut och korades de över 1 000 ölvarianterna tills det återstår tre pristagare i varje klass, vilka sedan ställdes mot varandra för att därefter bli belönade med guld silver eller brons


Även i år kommer Bryggmästaren Václav Berka från Pilsner Urquell inviga en öltunna Fyllt med ett underbart opastöriserad, ofiltrerad färsköl, med som under rigoröst kontrollerade former fraktat hit ett gigantiskt ekfat på hela 2 700 liter!

Fatet fraktas till mässan med lastbil och transporterades med obruten kylkedja på fem grader. Och det märkets att detta var något speciellt, då det är andra gången gången i historien som detta öl, och i denna typ av fat visades upp utanför Tjeckien.

Missa nu inte julafton för öl-och dryckesälskare
29 sep – 1 okt & 6-8 okt 2011.

Information om årets mässa hämtad från 

http://www.stockholmbeer.se

Håll koll på denna hemsida, som uppdateras löpande fram till mässans start.
Datum: Två helger! 29 september - 1 oktober och 6-8 oktober 2011
Gå gärna in på 2010 års mässa och kika >>
Plats: Nackastrandsmässan, Nacka Strand, Stockholm
Besöksadress: Augustendalstorget 6 131 52 Nacka Strand
Åldersgräns: 20 år
Öppettider Allmänhet:


Första helgen:
Torsdagen den 29/9: 15-23
Fredagen den 30/9: 15-24
Lördagen den 1/10: 12-24


Andra helgen:
Torsdagen den 6/10: 15-23
Fredagen den 7/10: 15-24
Lördagen den 8/10: 12-24
Öppetider Fackfolk:
Torsdagen den 29/9: 12-23
Torsdagen den 6/10: 12-23


Entré biljett allmänhet: Två mässor - en biljett!
199:- inkl ditt eget provningsglas som du naturligvis får ta med dig hem (det finns gott om sköljställen i hallarna) och Ölskola I i mån av plats. Entrébiljetten gäller till både Stockholm Beer & Whisky Festival och Taste Experience, hall I och hall II som ligger i direkt anslutning till varandra.
Biljetter går att köpa via Ticnet, eller direkt i dörren.
Företag&Grupper beställer biljetter/företagspaket/upplevelse på telefon eller info@stockholmbeer.se. Läs mer under fliken Företag&Grupper. 
Företag & Grupper
Vi skräddarsyr er kväll, se fliken Företag & Grupper eller ring: +46(0)8 662 94 94 / info@stockholmbeer.se
Entrébiljett för Fackfolk
Stämplad fackbiljett erhålls från er leverantör/vår utställare och lämnas komplett ifylld i vår entré. Kontakta era leverantörer för fackbiljetter. Fackbiljetter kan även beställas på info@stockholmbeer.se med komplett företagsnamn, adress, kontaktperson, org. nr.
Rullstol: Ledsagare går gratis på samma biljett.
Kommunikationer:
Buss 443 från Slussen (vid saltsjöbanan) 71 från Slussen (Katarinavägen) 840 från Haninge - Se tidtabell här.
Båt M/S Ballerina från Nybrokajen - Se tidtabell här. 
OBS! Extrainsatta båtar under lördagarna, se tidtabell här.
Bil Väg 222 mot Gustavsberg avfart Nacka Strand Observera att 0% alkohol och bilkörning gäller. Vi sammarbetar med trafikpolisen.
Mat/Restauranger:
På festivalen finns gott om olika typer av mat och restauranger. Allt från korv, husmanskost, ostron, hummer till hela menyer. Vill ni sitta ner i en avslappnade miljö rekommenderar vi Restaurang GQ med stjärnkocken Jürgen Grossman som på plats på mässan bygger upp ett kök och erbjuder en rad smakupplevelser. Här följer delar av Restaurang GQ´s meny:
GQ´s Skagen topppad med löjrom 160 kr
Västebottenpaj med löjrom och tillbehör 160 kr
Italienska delikatessostar med hemlagad fikonmarmelad 115 kr
Italiens charkuteritallrik "garni" med levainbröd 145 kr
Bouf Bourgignon med silverlök och bacon 185 kr
Fläsklägg med rotmos och hemmgjord senap 165 kr
Halv inkokt hummer med ortaioli och levainbröd 225 kr
Vill ni boka bord, kontakta oss då gärna: 08-662 94 94 / info@stockholmbeer.se.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar