torsdag 17 november 2011

Höstgott och uppläggningstips

Idag hade vi på PS ett skönt gäng från Ericsson på aktiv matlagning hos oss. 
De tillagade en härlig höstmeny med bl a lättrökt sik med blomkålspuré, och älgkalvsinnanlår med svartrot och enbärsgrädde.
Men ”grädden på moset” var nog, och det som fick gästerna att ”Mmma” mest

Blåbärssufflé med hallonkaramellsås och färskostglass

Dessert
10 personer
200 g blåbär, frysta
2 msk maizenamjöl
1 dl socker
4 st äggvitor
1 dl socker
150g socker
0,8 dl vatten
150 g hallonpuré, av mixade, passerade, frysta hallon
citronsaft
300 g gräddfil, avrunnen
250 g philadelphiaost
200g socker
250 g mjölk
60 g vispgrädde
1 ask blåbär, färska
1 ask hallon, färska

Arbetsgång:
Smöra och sockra suffléformar. Koka upp frysta blåbär, majsstärkelseoch 1 dl socker till en kräm. Låt det svalna. Vispa äggvita och tillsätt 1 dl,socker lite i taget, när äggvitan börjar bli fast. Vänd ner lite av äggvitan i blåbärskrämen. När den är slät vändes resten av äggvitan ner. Fyll upp formarna till kanten och ställ dem i kylen. Grädda suffléerna i 200° C i 12-15 minuter strax före servering. Gästen ska vänta på sufflén och inte tvärt
om.
Smält sockret till en karamell i en teflonpanna och häll på varmt vatten. Låt karamellen stå och lösa upp sig med vattnet. Smaka upp hallonpurén med karamellen, lite i taget så att det inte blir för sött. Tillsätt ev. lite citronsaft. Ställ kallt.
Mixa gräddfil, philadelfiaost, socker, mjölk och vispgrädde och kör i glassmaskin.


En mycket uppskattad dessert som jag rekommenderar dig att laga åt några nära och kära i höstmörkret. Jag lovar att ni får ett leende på läpparna. Lycka till bland bunkar och kastruller.


Om du ser noga på bilden så fattas det glass på den tallrik som är i fokus, och istället är det något smul där istället. Det är helt enkelt nörkross som vi använder för att glassen ska ligga stilla på tallriken, men det går lika bra med tex. kaksmulor eller krossad choklad.
Om du ser noga på bilden så fattas det glass på den tallrik som är i fokus, och istället är det något smul där istället. Det är helt enkelt nörkross som vi använder för att glassen ska ligga stilla på tallriken, men det går lika bra med tex. kaksmulor eller krossad choklad.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar