lördag 5 mars 2011

Glada gäster och God mat

Att laga mat tillsammans är verkligen stimulerande och roligt och något som jag tror att alla kan tycka om oavsett kunskapsnivå. Alla bidrar till gruppens välbefinnande hur stor eller liten insatsen blir under kvällen, några tar för sig och visar musklerna och ger sig på att filéa kött eller fisk och några nöjer sig med att hacka en lök eller steka lite svamp men alla bidrar och alla har roligt.

Det är något "tillbaka till mänsklighetens rötter" på steroider, med tanke på det fantastiska resultatet.

Ett av mina lite mera återkommande uppdrag är att "kocka" på PS matsal, där vi bland annat har matlagningskurser, men också företagsteven, matfotograferingar och mycket annat. 

Gårdagens gäng gjorde kanonbra mat och jag tänkte bjuda på ett recept på en fantastisk äppeldessert som de avslutade kvällen med.

Skånsk äppelkaka med kanelglass
10 personer
10 äpplen
2 dl socker
200 g smör
2 msk kanel
3 dl brödsmulor av kavring
1. Skala och skiva äpplena och lägg i botten av 10 koppar.
2. Blanda socker, kanel och smör och lägg ovanpå.
3. Strö breadcrums över och grädda i 175 ° ugn ca 10-15 min
Citron-kolasås 10 personer
1 burk kondenserad mjölk
1 citron
1. Koka burken i vatten i 3 timmar, skölj i kallt vatten för att kyla.
2. Riv skalet av citron och lägg i kola, kanske lite juice också. Smak!
Kanelglass 10 personer
½ liter mjölk
½ liter grädde
5 kanelstänger
9 äggulor
180 g socker
1. Koka upp mjölk, grädde och kanelstänger koka upp.
2. Vispa egyolks och socker.
3. Sila mjölken och grädden blanda vidare till ägg och socker och låt sjuda på medelhög
värmen till 85 °.
4. Kyl i isvattenbad och kör i glassmaskin.
(om glassmaskin ej går att tillgå, köp kanel- eller vanilj av ”finare” typ)
Kanelcrisp
4 äggvitor
100g mjöl
175 g florsocker
120 g smält smör
2 tsk färskmalen kanel
1. Blanda alla torra ingredienses och avsluta med smöret.
2. Kyl och sprid ett tunt lager på en silipatmatta och grädda på 175 °

måndag 28 februari 2011

White Guide Galan 2011


SNART AVSLÖJAS VILKA SOM ÄR SVERIGES BÄSTA KROGAR
På White Guide Gala den 7 mars lanseras årets upplaga av White Guide. Sveriges bästa restauranger koras och landets största restaurangupplevelser hyllas genom priser i olika kategorier. Nya och etablerade kockstjärnor från hela landet kommer att lysa från scenen.
Den svenska restaurangbranschen fortsätter att utvecklas över hela spektrat, och i synnerhet i det absoluta toppskiktet.
De bästa blir hela tiden bättre och de andra följer efter.
– Det finns en ny självsäkerhet i den svenska gastronomin med en stolthet över våra råvaror och våra traditioner, säger Mikael Mölstad, förlagschef på White Guide.  Idag är Sverige en superspännande gastronomisk destination för utlänningar och ett matland som det är värt att resa runt i som svensk.
I år har White Guide bedömt cirka 800 restauranger och 90 barer (nytt för i år) – av dessa presenterar vi 456 restauranger och 35 barer i årets upplaga.
På årets stora White Guide Gala den 7 mars i Vinterträdgården på Grand Hôtel i Stockholm kommer de bästa restaurangupplevelserna att koras i olika kategorier. Detta samtidigt som White Guide 2011 presenteras.


ÅRETS NOMINERINGAR
Presenterade i bokstavsordning inom varje kategori. Vinnarna presenteras den 7 mars på den stora White Guidegalan i samband med lanseringen av White Guide 2011.

NOMINERADE TILL ÅRETS BÄSTA RESTAURANG
Esperanto, Stockholm
F12, Stockholm
Frantzén/Lindeberg, Stockholm
Fäviken Magasinet, Järpen
Kock & Vin, Göteborg
Lux Stockholm, Stockholm
Mathias Dahlgren – Matsalen, Stockholm
Mistral, Stockholm
Oaxen Krog, Mörkö
Operakällaren, Stockholm
PM & Vänner, Växjö

NOMINERADE TILL ÅRETS MATUPPLEVELSE
Esperanto, Stockholm
Frantzén/Lindeberg, Stockholm
Fäviken Magasinet, Järpen
Mistral, Stockholm
Oaxen Krog, Mörkö

NOMINERADE TILL ÅRETS MILJÖ & STÄMNING
– i samarbete med Löfbergs Lila
Bastard, Malmö
B.A.R., Stockholm
Puta Madre, Göteborg

NOMINERADE TILL ÅRETS SERVICEUPPLEVELSE
– i samarbete med American Express
Frantzén/Lindeberg, Stockholm
Mathias Dahlgren – Matbaren, Stockholm
Wasa Allé, Göteborg
NOMINERAdE TILL ÅRETS STJÄRNSKOTT
– i samarbete med Martin Olsson
Linnea Art Restaurant, Göteborg
Studion, Jönköping
Volt, Stockholm

NOMINERADE TILL ÅRETS EKOKROG
– i samarbete med EkoMatCentrum
PM & Vänner, Växjö
Skebo Herrgård, Skebo
Villa Anna, Uppsala

NOMINERAdE TILL ÅRETS VINUPPLEVELSE
– i samarbete med Vinunic
F12, Stockholm
Mathias Dahlgren Matsalen, Stockholm
Operakällaren, Stockholm

NOMINERADE TILL ÅRETS VÄRT EN RESA
– i samarbete med SJ
Julita Värdshus, Julita
Vendel Ales Stenar, Kåseberga
Viktoria, Umeå
NOMINERAdE TILL ÅRETS BAR 2011
– i samarbete med diageo
1900 / Kåken, Stockholm
Avalon Bar, Göteborg  
Brasserie Le Rouge & Le Bar, Stockholm
Guldbaren på Nobis Hotel, Stockholm
Marie Laveau & Little Quarter, Stockholm
Museet, Stockholm  
Puta Madre, Göteborg