måndag 7 mars 2011

SVERIGES BÄSTA RESTAURANGER KORADE – WHITE GUIDE 2011



Över 800 personer jublade när vinnarna i White Guide 2011 presenterades på en stor gala på Grand Hôtel i Stockholm idag den 7 mars. På galan korades årets bästa restauranger i olika  kategorier och de största restaurangupplevelserna i landet hyllades.


Årets bästa restauranger är enligt White Guide 2011 två:  Frantzén/Lindeberg,
Stockholm och Oaxen Krog, Mörkö. Årets Matupplevelse finns på Fäviken
Magasinet, Åre/Järpen..

Alla vinnare och motivering.


ÅRETS BÄSTA RESTAURANG

Ger en helgjuten restaurangupplevelse i världsklass och en strålande
Matupplevelse i internationell mästarklass. Med denna utmärkelse
premierar White Guide höjdpunkten i svensk restaurangkultur just
nu.
Årets Bästa Restauranger 2011:
Frantzén/Lindeberg, Stockholm
Motivering: ”För en gastronomi i yppersta världsklass – stilsäkert
paketerad i koncentrerat format – där den kompromisslösa passionen
för den perfekta råvaran styr och köket arbetar med kirurgisk precision
för att för gästen frilägga en slösande rik arom- och smakvärld.”
Oaxen krog, Mörkö
Motivering: ”För en lyrisk gastronomi i yttersta världsklass, där
skärgården och Sörmland avlockas sina djupaste smakhemligheter
med en kombination av upptäckarglädje och teknikbriljans, som
köket delar med sig av i en härligt avspänd och ojämförligt säker
totalupplevelse.”

ÅRETS MATUPPLEVELSE
Är tillsammans med Årets Bästa Restaurang White Guides förnämsta
utmärkelse. Den ges till en restaurang som presterar en fantastisk
matupplevelse i internationell mästarklass och allt sammanvägt en
strålande restaurangupplevelse. Med utmärkelsen Årets Matupplevelse premierar
White Guide frontlinjen i svensk gastronomi just nu.
Årets Matupplevelse 2011: Fäviken Magasinet, Järpen
Motivering: ”För en makalös gastronomisk expedition – bakåt och
framåt i traditioner, tekniker och en rik råvaruvärld alldeles runt
knuten, den som varit nära gå förlorad fast den ännu till stor del är
oupptäckt – och vars fortsättning lovar storverk.”

ÅRETS VINUPPLEVELSE – i samarbete med vinUnic
En restaurang som utmärkt sig genom ett ambitiöst arbete med
vin. Vinlistans komposition, vinets hantering och presentation,
mat- och vinmatchning samt förmågan att på ett intresseväckande
sätt förmedla kunskap om vinets värld är alla viktiga delar i en stor
vinupplevelse. 
Årets Vinupplevelse 2011: Operakällaren Matsalen, Stockholm
Motivering: ”För ett mycket professionellt och underhållande
vinarbete, i fint samspel med det magnifika matsalsarbetet, och
där intressant nyutveckling kombineras med korrekt hantering av
skattgömman under den tjocka mattan, varifrån gästerna trakteras
med slott, gårdar och årgångar som andra restauranger bara kan
våtdrömma om”

ÅRETS SERVICEUPPLEVELSE
– i samarbete med American Express
Vi premierar en restaurang som bidragit till att föra restaurangkulturen framåt. Omhändertagandet av gästen, kunskap om mat och
dryck, matsalsarbetets upplägg och servicearbetets genomförande
liksom rätt tonträff i tilltal, från bordsbokning till avtackning, är alla
viktiga moment i en stor serviceupplevelse.
Årets Serviceupplevelse 2011:
Mathias Dahlgren Matbaren, Stockholm
Motivering: ”För att ha skapat en modern klassiker på hög informell
nivå, där det helt enkelt är gudagott att vara och där helheten levereras med lättsam säkerhet från kunniga, engagerade medarbetare
– och för den sällsynt goda idén att ett antal platser alltid hålls fria
för drop in-gäster.”

ÅRETS MILJÖ & STÄMNINGSUPPLEVELSE
- i samarbete med Löfbergs Lila
Vi premierar en restaurang som skapat en miljö som gestaltar restaurangens idé och som tillsammans med den karaktär som publik/
gäster bidrar med ger en njutbar totalupplevelse. Allt från arkitektur
och detaljer i mikromiljön till gästmix spelar in.
Årets Miljö & Stämningsupplevelse 2011: Bastard, Malmö
Motivering: ”För en mycket fint sammanhållen paketering av kunnig,
personlig matlagning och en avslappnad serviceleverans i en härligt
generös miljö, som man knappt slita sig från vid stängningsdags.
Vissa ställen lär man sig att älska, Bastard kan man inte låta bli att
älska.”

ÅRETS KAFFEUPPLEVELSE- i samarbete med Löfbergs Lila
Pontus!, Stockholm
Motivering: ”För ett passionerat lagarbete kring ett helt kaffekoncept
där kvalitet, smak,  brett utbud och servering går hand i hand.”

ÅRETS STJÄRNSKOTT – i samarbete med Martin Olsson
Vi premierar nykomlingar på stjärnhimlen, men allt annat än supernovor med kort brinntid. De stjärnskott som premieras bjuder redan
från start på säker och avancerad matlagning i kombination med hög nivå på helhetsupplevelsen.
Årets Stjärnskott 2011: Linnea Art Restaurant, Göteborg
Motivering: ”För ett lekfullt kreativt kök där den jordnära matlagningen tryfferas med överraskande knorrar och där dryckesvalen frestar
med inpass av gamla godingar i en pratvänlig lokal, som med all sin
överdådiga glaskonst lätt kunnat krossa upplevelsen

söndag 6 mars 2011

Temat är SE UPP på #Fototriss

Veckans tema är SE UPP och här är min tolkning.


Se upp så du in halkar i så här när det börjar bli vår det är kallt i vattnet

 Se upp så du inte faller ner (Högsta våningen på Baiyoke Sky Hotel Bangkok)


Se upp så kan du se något vackert