onsdag 3 augusti 2011

Gästblogg: Imponera italienskt med PS

Augusti och solen fortsätter värma våra sinnen, semestern har fått oss att slappna av och tiden är vår vän istället för den där jobbiga som hela tiden flåsar oss i nacken.
Nu finns det verkligen tid att njuta av mat och vänner och varför inte imponera med att slänga ihop en hemmagjord ravioli till aftonens grillfest?
-Hemmagjord pasta, är inte det jättesvårt och jobbigt?" frågar du dig!
Lugn, vi på PS matsal ska visa dig genvägen till att imponera italienskt i kväll.



KRYDDGRILLAD LAMMSTEK
MED BÖN- & RICOTTARAVIOLI OCH KRONÄRTSKOCKA

Smaker och metoder från Mellanöstern
och sydeuropa – en smakretande kombination.

1750 g lammstek
1,25 tsk kanel
1,25 tsk torkad ingefära
1,25 msk svartpeppar, krossad
1,25 tsk kryddpeppar, krossad
0,125 g saffran
2,5 tsk salt
10 st kronärtskockor
2,5 st bananschalottenlökar
2,5 st vitlöksklyftor
2,5 kvist timjan
2,5 lagerblad
5 dl vitt vin
12,5 dl kycklingbuljong

WONTONGKNYTEN
500 g ricottaost
250 g mosade soyabönor
2,5 paket wontonplattor
12,5 st plommontomater
2,5 knippe bladpersilja
2,5 knippe dragon
250 g smör
salt
svartpeppar
olivolja
citron

1. Putsa och dela lammsteken på längden
och krydda rikligt med salt och
kryddblandningen. Fixera delarna i
plastfilm. Baka i 100° ugn till en innetemperatur
på 52°. Låt svalna och kyl
ner så att köttet behåller önskad form.
2. Koka en lag på skivad schalottenlök,
vitlök, timjan, lagerblad, vitt vin och
kycklingbuljong. Ansa (tournera) kronärtskockorna.
Ta ur skägget och dela
botten i fyra delar. Koka dem i lagen i
10 minuter och plocka ur skockor och
lök när de är mjuka.
Lägg dem i en bunke utan timjankvisten
och lagerbladet. Koka ner lagen till
hälften.
3. Blanda de mosade soyabönorna med
ricottaosten. Smaksätt med salt och
svartpeppar.
Lägg ut wontonplattorna och lägg en
sked ostfyllning på varje platta. Fukta
kanten med lite vatten och tryck ihop
kanterna med tummen. Gör tre stycken
per person. Lägg dem på mjölat papper,
koka i rikligt med vatten.
4. Blanchera tomaterna och kyl ner i
iskallt vatten. Skala och kärna ur tomaterna,
skär till fina tärningar. Plocka och
hacka örterna, blanda med tomatköttet.
5. Tillsätt smöret och en 1,5 dl olivolja
till kronärtskockslagen. Mixa alltsammans,
smaka av med salt, svartpeppar
och citronsaft. Värm kronärtskockorna i
såsen strax före servering. Vänd till sist
ner tomatkött och örter.
Servera med nygrillad lammstek.