lördag 27 augusti 2011

Azorerna och den gröna ön São Miguel


Redan vid inflygningen ser man hur lanskapet ändrar färg meter för meter och hur små vitamålade hus byggda av lavasten finns i klumpar likt små vita svampar med tegelhattar.
Ett landskap som bjuder på allt från tallar, granar, palmer, bambu och blommor i alla världs sköna kulörer, man slås med häpnad över hur fantastiskt skönt det är i luften när solen ligger på, det är som när den svenska sommaren är som bäst,

så här första dagen så har vi mer eller mindre bara sett hotellet och omnejd, jakten på en restaurang var ganska lång och alla började bli hungriga i sällskapet, visserligen var vandringen genom en liten by helt fantastisk och jag har funnit en ny fetisch, nämligen dörrar och fönster i slitna fasader, och det kryllar det av här.

Efter en halv dag på en hittils helt underbar Ö dock utan att få hugga in på alla utlåvade skadjusorgier som ska hållas på öns resturanger enligt det jag tidigare har läst,
vi hamnade tillslut på hotellets restaurang, priserna såg att ligga i klass med en kvarterskrog i stockholm.

Med lågt blodocker och en matsal med vita dukar och servis som inte talade ett ord engelska bestämde vi oss för att smörja våra krås och jag hoppade genast på en förrätt med musslor frästa i olivolja, med vitlök och lokakt odlad chili, hel lysande tänkte jag.

På varmrättsmenyn så såg jag och ett av mina middagkompanjoner att det fanns Häst på den del i menyn där det stod "local" - en Horse de nåntingnånting Tack", utan att tänka vidare, utan nöjd med min mussla/hästmiddag väntade jag förväntansfullt på maten och det var inte evig vänta till ett mindre berg av snäckskal i en röd sås kommer ifrån köket, underbart! .... men musslorna som en gång hade bott i dessa skal var inte större än 4 mm och det blev en.. ja pillig förrätt kan man säga men såsen som musslorna var steka i var helt fantastisk.

Nu är det bara den panerade friterade hästen som ska lägga sig som en kudde i min magen och in kommer de.... fisk? små friterade fiskar, och en skål med vad man skulle kunna likna med en salsa, min bordsgranner försökte förklara att vi beställt häst, och pekar där det står horse på menyn, -yes fish säger servetrisen, min vän igen -no horse, big head och four legs, -yes fish får vi återigen till svar, 1+1= 2 , det var ju friterad hästmakrill vi hade beställt berusade av trötthet. en rätt rolig händelse som fick mig att testa något nytt pga en språkbarriär.


torsdag 25 augusti 2011

Höstvärmare med ABSOLUT SVEA


Före sommaren släppte Pernod Ricard Sweden ABSOLUT SVEA, en fantastisk aromatisk vodka smaksatt med äpple och ingefära. Vodkan blev väldigt omskriven och hyllad i många medier och av olika dryckeskännare.
 ABSOLUT SVEA är unik för den svenska marknaden, en limited edition och ett designsamarbete tillsamman med konstnären Fredrik Söderberg.Passa på att införskaffa en flaska efter som när de är slut på de olika systembolag där de finns kvar så är det slut, pukt!
Men bara för att sommaren lider sitt sitt slut och överlappas av en kommande höst så tycker jag  ABSOLUT SVEA tappar sin plats när kylan knackar på dörren. Jag har komponerat en höstvärmare av denna sommarvodka där jag kompletterar de aromatiska äppeltonerna med Sri Lanka-kanel och Apelsinaromer för att få ett härligt höstligt inslag i denna söta och kryddiga varma drink.

Koka ett gott citronté som du låter kanel och apelsinskal dra tillsammans med en stund, söta med socker, spetsa och smaksätt med ABSOLUT SVEA

ABSOLUT SVEA finns fortfarande kvar hos vissa Systembolag och har artikelnummer 10257. Priset är 245 SEK.

måndag 22 augusti 2011

Saker att ge bort

I helgen var jag på inflyttningsfest, och jag läste mig till att enligt tradition ska man ta med sig salt och bröd.

Traditionen att ge bort bröd och salt i inflyttningspresent sträcker sig ända tillbaka till 1800-talet, om inte tidigare. Brödet och saltet symboliserar en önskan om att de nyinflyttade aldrig ska sakna mat på bordet. Det var också tradition att man kastade in salt i elden första gången man tände eld i spisen. Man trodde att saltet hade magiska egenskaper och skulle skydda dem från allt ont.

Nu blev det inget bröd utan ett egen-gjort smaksalt med citrongräs, vitlök, lök och citronskal, som blev helt underbart, bara riv allt, blanda och torka ut i 24 timmar på 50 grader. Slå sen slätt i mixern.
Jag slängde även ihop en kallpressad rapsolja, jag smaksatt med citrongräs och saffran och en olivolja med vitlök, spansk peppar och Jalapeño.
Kul att göra, kul att plåta och kul att ge bort .När det är sånt här matrelaterat så kommer jag ha samma inlägg på både min fotoblogg och min gastronomiska blogg efter som de berör båda ämnena.