fredag 18 november 2011

Stjärnkrögaren Fredric Andersson släpper bok

I december släpper Norrlands Stjärnkrögare och tv-kock Fredric Andersson boken Matfrisk i samarbete med professor Lars Franzén och överläkare Lars Bäckman. 




Idén med boken matfrisk, mat som kan förebygga cancer är att visa hur vi kan äta mycket gott 
och samtidigt minska risken för flera vanliga cancersjukdomar. På ett personligt sätt hoppas 
vi väcka nyfikenhet utan att skrämmas, genom att på ett enkelt sätt förklara sammanhang, 
sprida kunskap och bjuda på rätter som är lättlagade.
Tillsammans har vi över 50 års erfarenhet av cancerbehandling och samtal med patienter 
och deras anhöriga. Den erfarenheten och kunskapen vill vi dela med oss.


Lars Beckman, professor och Lars Franzén, överläkare

”När jag blev tillfrågad om att medverka i den här boken och förstod dess syfte, svarade jag 
ja direkt. Det handlade aldrig om pengar. Kan jag genom min matlagning göra en annan 
människa lycklig så är jag nöjd.”


Fredric Andersson, kock och restauratör

Boken har tillkommit med stöd av Balticgruppen som sedan tidigare stöttar cancerforskningen i norrland. En del av bokens försäljning kommer också att tillfalla cancerforskningen.


Det är inte bara böcker som är aktuellt för Chef Andersson utan ett hedersmedlemsskap i den prestigefyllda föreningen werners vänner

Fredric valdes in i föreningen med följande motivering:



Fredric Anderssons främsta ledstjärna är och har alltid varit Werner Vögeli, och hans matfilosofi är identisk med den Werner konsekvent genom alla år stod för d v s "mat ska se ut som mat och smaka som mat". 
Fredric är den kock, verksam i landets norra delar, som synnerligen påtagligt och ihärdigt fört och för det svenska matarvet vidare, inte minst genom att förvalta de råvaror han använder på ett särdeles respektfullt sätt. Bland många av Norrlands unga kockar är Fredric i dag en förebild, inte minst genom att han regelbundet får möjlighet att visa upp din gedigna kokkonst i SVT.




Mer om Fredic http://www.fredricandersson.se/

Mer om werners vänner http://www.wernersvanner.se/


Recept Fredric Andersson, TV kock på SVT och restauratör på Sävargården, Umeå 070-536 23 23.
te x t Lars Beckman, överläkare onkologi, Sundsvall. Tel. 072-231 07 47.
Lars Franzén, professor strålningsvetenskaper, Umeå. Tel. 
Foto Leif Milling och Henning Sandström, Milling Production. Tel. 070-325 76 60.
Form Lena Andersson, olgaandfriends.se. Tel. 070-583 14 40.
isbn 978-91-7542-265-7





torsdag 17 november 2011

Höstgott och uppläggningstips

Idag hade vi på PS ett skönt gäng från Ericsson på aktiv matlagning hos oss. 
De tillagade en härlig höstmeny med bl a lättrökt sik med blomkålspuré, och älgkalvsinnanlår med svartrot och enbärsgrädde.
Men ”grädden på moset” var nog, och det som fick gästerna att ”Mmma” mest

Blåbärssufflé med hallonkaramellsås och färskostglass

Dessert
10 personer
200 g blåbär, frysta
2 msk maizenamjöl
1 dl socker
4 st äggvitor
1 dl socker
150g socker
0,8 dl vatten
150 g hallonpuré, av mixade, passerade, frysta hallon
citronsaft
300 g gräddfil, avrunnen
250 g philadelphiaost
200g socker
250 g mjölk
60 g vispgrädde
1 ask blåbär, färska
1 ask hallon, färska

Arbetsgång:
Smöra och sockra suffléformar. Koka upp frysta blåbär, majsstärkelseoch 1 dl socker till en kräm. Låt det svalna. Vispa äggvita och tillsätt 1 dl,socker lite i taget, när äggvitan börjar bli fast. Vänd ner lite av äggvitan i blåbärskrämen. När den är slät vändes resten av äggvitan ner. Fyll upp formarna till kanten och ställ dem i kylen. Grädda suffléerna i 200° C i 12-15 minuter strax före servering. Gästen ska vänta på sufflén och inte tvärt
om.
Smält sockret till en karamell i en teflonpanna och häll på varmt vatten. Låt karamellen stå och lösa upp sig med vattnet. Smaka upp hallonpurén med karamellen, lite i taget så att det inte blir för sött. Tillsätt ev. lite citronsaft. Ställ kallt.
Mixa gräddfil, philadelfiaost, socker, mjölk och vispgrädde och kör i glassmaskin.


En mycket uppskattad dessert som jag rekommenderar dig att laga åt några nära och kära i höstmörkret. Jag lovar att ni får ett leende på läpparna. Lycka till bland bunkar och kastruller.


Om du ser noga på bilden så fattas det glass på den tallrik som är i fokus, och istället är det något smul där istället. Det är helt enkelt nörkross som vi använder för att glassen ska ligga stilla på tallriken, men det går lika bra med tex. kaksmulor eller krossad choklad.
Om du ser noga på bilden så fattas det glass på den tallrik som är i fokus, och istället är det något smul där istället. Det är helt enkelt nörkross som vi använder för att glassen ska ligga stilla på tallriken, men det går lika bra med tex. kaksmulor eller krossad choklad.