lördag 26 november 2011

Piccini Memoro en God nyhet från Italien.


Jag har fått chansen att prova en nyhet i beställningssortimentet, nämligen Vinet Memoro från Piccini.
Det är inte ofta som Europeiska vinmakare experimenterar med en blend på detta sätt, vad säger ni om  en druvblandning av fyra olika druvor från fyra olika regioner från norr till söder?

40%,  Primitivo (passito) från Apulien ute på klacken  30%, montepulciano Abruzzo en region i centrala Italien 20% nero d'Avola  från Sicilien och 10% merlot från Veneto i nordöstra Italien

I doften hittar jag ljus choklad och mörka körsbär, tobak och brasrök, saftigt mörka plommon och stor sötma.

Smaken är fyllig och rund och påminner nästan om portvin. Även här finns choklad, körsbär och plommon men frukten är mer torkad, och det beror nog på att primitivon kommer från passitodruvor
Vinet avslutas med en lätt torr eftersmak av lätt syra och milda taniner. 
Det här vinet tror jag skulle funka till en krämig pasta med bacon, kyckling och mycket örter eller en kalvescalope med vitlöksfräst zucchini och soltorkad tomat.
Jag går till och med i tankarna att en lagrad hårdost skulle klara av den portvinlika sötman i vinet.
Vinet har en alkoholprocent på 14% och kostar 89 kr men  finns än så länge bara i beställningssortimentet, men är för den delen inte svårt att köpa.
Vinguiden har en fiffig sida där man lätt kan beställa vinet till sitt närmaste systembolag.


Jag tycker det är ett vin man ska testa,  och både prova till mat och dricka i goda vänner lag.