tisdag 8 maj 2012

Välkommen sparris! Som jag har längtat.


Nu är det äntligen vår och det betyder sparris i mängder! Jag tänkte därför bjuda på ett riktigt lyxigt sparrisrecept, nämligen en  Olivbakad vit sparris med hummer, löjrom och syrlig sparrisaioli.

Här har vi både feta och syrliga smaker i perfekt kombination med sältan från havet och strukturen från det knapriga dillcrunchet, Vad ska man dricka till då? 
Jag rekommenderar en Villa Maria Sauvignon Blanc ett fantastiskt krispigt vin som  leker bra med smakerna i rätten, sen rekommenderar jag också Braunstein Organic Wheat, en lite matigare Vete-öl med härliga jäst-toner, i bakgrunden gömmer sig både citrus och koriander. 
                                        

Förrätt
10 personer
Sparris
10 st                  Vit sparris
1 liter                 Olivolja
25 gram             Timjan
25gram              rosmarin
5 st                    Vitlöksklyftor
Skala sparrisen och lägg den i ett djupt bleck. Slå på olivoljan, örterna och vitlöken. Baka i ugn i 185 °c tills de blivit mjuka. Låt svalna.
Aioli
2 st                      Äggula
1 st                      Citron, skal och saft
6dl                       sparrisolivolja
2dl                       humrar, kokta
Skala och plocka köttet på hummern. Skär ner köttet från stjärtarna och lederna i mindre bitar. Spara fina bitar till garnering. Vispa äggula och citronskal, tillsätt ljummen sparrisolja i en jämn stråleunder ständig omrörning. Smaka av med salt och peppar och socker, ev lite mer citronsaft. Vänd ner den hackade hummern i aiolin strax före servering.
Dillbrödcrust
3 skivor              surdegsbröd
100 gram            dill
olivolja
flingsalt
12 st                  gräslökstrån
100g                   löjrom
Rosta brödet på 110 °c med lite olivolja utan att det får färg. Mixa brödet med dillen i en mixer. Mixa sedan allt till brödsmulor. Skär ändarna på gräslöken så att de blir lika långa. Dela sparrisen och fördela sparrisen på tallriken. Skeda över hummeraioli och garnera med löjrom och brödsmulor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar