LaCheteau Vouvray Chenin blanc
Är ett sant matvin som inte har några problem att visa sin
förmåga att harmonisera med en mängd olika matkulturer.
Varför inte tillsammans med japanska fläsk-guioza-dumplings där
den syrliga ponzun i dippsåsen får vinet att blomma och sälta i fläsk- och
räkknyterna gör kombinationen fulländad.
Även sushi där man i vanliga fall tänker sig en halvtorr tysk, så tar Vouvray hand om sötman och syran i riset på ett förträffligt sätt. Här går vinet mer åt en frisk avslutning av citrus i kombinationen.
Även sushi där man i vanliga fall tänker sig en halvtorr tysk, så tar Vouvray hand om sötman och syran i riset på ett förträffligt sätt. Här går vinet mer åt en frisk avslutning av citrus i kombinationen.
Vouvray en vän av orienten.
”Asiatiska”
smaker är något som Vouvray har visat sig
klara av med bravur, både en het thailändsk Gröncurrygryta med skaldjur eller
en indisk kyckling Tikka masala med alla dess kryddor och hetta är ingen match
för denna fruktiga Chenin blanc.
”Hemma i
frankrike” kan den få leka med en gräddig fisk- och skaldjursoppa smaksatt med
vitlök och citron eller med ank- och gåslever eller mustiga patéer och gör det
fantastiskt fint.
LaCheteau Vouvray vill ha sötma, syra, fetma och salt och
gärna allt på en gång.
Vouvray i Norden
De klassiska nordiska smakerna från havet är
något som fungerar väl med LaCheteau Vouvray, här finns både inslag av feta fiskar rökighet fet majonnäs,
umamirika salta skaldjur, örter och citrus, och rätter som skagen, syrad
gubbröra, gravade fiskar med syliga feta såser har alla dessa smaker gör sig bra
med LaCheteau Vouvray.
Tillsammans
med svensk mat på vita dukar.
Naturligtvis ska LaCheteau Vouvray också få visa musklerna i det fina
rummet tillsammans med t.ex
lättgravad halstrad röding, dill- och
rödlökspotatiskaka serverad med en syrlig beurre blancsås eller en smörstekt gösfilé
med gubbrörapotatis och brynt smör.
Vouvray efter maten
Glöm inte ostar, sälta, fetma och ibland syra, perfekta
smaker för LaCheteau Vouvray
Prova den med en italiensk
Duetto, mascarpone och gorgonzola, en parmesan som fått lagra 24 månader och krämig
chevré, alla fantastiska kombinationer med vinet, men den krämiga gestosten är
nästan en ”getost/sauvignon blanc-upplevelse”; ett måste att testa.
På systembolaget finns vinet finns i det ordinarie sortimentet och kostar 89 kr (länk till vinet på systembolaget)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar