fredag 13 juli 2012

LaCheteau Vouvray.

LaCheteau  Vouvray Chenin blanc

 

Är ett sant matvin som inte har några problem att visa sin förmåga att harmonisera med en mängd olika matkulturer.
Varför inte tillsammans med japanska fläsk-guioza-dumplings där den syrliga ponzun i dippsåsen får vinet att blomma och sälta i fläsk- och räkknyterna gör kombinationen fulländad.
 Även sushi där man i vanliga fall tänker sig en halvtorr tysk, så tar Vouvray hand om sötman och syran i riset på ett förträffligt sätt. Här går vinet mer åt en frisk avslutning av citrus i kombinationen.Vouvray en vän av orienten.”Asiatiska” smaker är något som Vouvray har visat sig klara av med bravur, både en het thailändsk Gröncurrygryta med skaldjur eller en indisk kyckling Tikka masala med alla dess kryddor och hetta är ingen match för denna fruktiga Chenin blanc.

”Hemma i frankrike” kan den få leka med en gräddig fisk- och skaldjursoppa smaksatt med vitlök och citron eller med ank- och gåslever eller mustiga patéer och gör det fantastiskt fint.
LaCheteau Vouvray vill ha sötma, syra, fetma och salt och gärna allt på en gång.

Vouvray i Norden  
De klassiska nordiska smakerna från havet är något som fungerar väl med LaCheteau Vouvray, här finns både inslag av feta fiskar rökighet fet majonnäs, umamirika salta skaldjur, örter och citrus, och rätter som skagen, syrad gubbröra, gravade fiskar med syliga feta såser har alla dessa smaker gör sig bra med LaCheteau Vouvray.

Tillsammans med svensk mat på vita dukar.

Naturligtvis ska LaCheteau Vouvray också få visa musklerna i det fina rummet tillsammans med t.ex
lättgravad halstrad röding, dill- och rödlökspotatiskaka serverad med en syrlig beurre blancsås eller en smörstekt gösfilé med gubbrörapotatis och brynt smör.

Vouvray efter maten  


Glöm inte ostar, sälta, fetma och ibland syra, perfekta smaker för LaCheteau Vouvray

Prova den med en italiensk Duetto, mascarpone och gorgonzola, en parmesan som fått lagra 24 månader och krämig chevré, alla fantastiska kombinationer med vinet, men den krämiga gestosten är nästan en ”getost/sauvignon blanc-upplevelse”; ett måste att testa.

På systembolaget finns vinet finns i det ordinarie sortimentet och kostar 89 kr (länk till vinet på systembolaget)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar