måndag 22 oktober 2012

Sabrering

I helgen var det Vin & Delikatess-mässan Smaka på Åhaga i Borås, och där jobbade jag som Sommelier och pratade mat och vin åt dryckesimportören Fondberg.
Det är så fantastiskt roligt att se hur mat och dryckesintresset växer även utanför Sthlm Gbg och Malmö och jag kan avslöja att intresset för att prova champagne var väldigt stort och framför allt den halvtorra Taittinger Nocturne som har en dosage på 18 gram, vilket gör att den blir en väldig god vän med mat efter som sötman kan ta hand om lite mer tuffa smaker och salt än den helt torra.
Den är oväntat snygg i sin balans trots sina 18 gram.När vi ändå är inne på skumpa så kan jag berätta att  min kollega och tillika min gamla sommelierlärare Thomas Östlund, som är ansvarig för PR- och journalistprovningar på Fondberg, hade en sabreringsskola på stora scenen på Boråsmässan, det var ett uppskattat inslag. Jag försökte med all min fotokunskap att fånga ögonblicket och jag tycker att jag lyckades rätt bra.


Thomas instruerar en gäst i sabrering på scenen och han slår av korken perfekt på en
Boschendal Brut Chardonnay Pinot Noir
Klicka gärna på bilden för att förstora och se slaget i all sin prakt.

Enligt en tradition var det franskt kavalleri som när de beskyddade champagnetillverkarna under napoleonkrigen började använda metoden med det champagne som de blev bjudna på som tack för beskyddet. Även Napoleon själv har fått äran att vara den som introducerade sabreringen efter ett framgångsrikt slag.

Jag hoppas att smaka på åhaga blir ett återkommande evenemang, för det finns ett stort intresse för gastronomi i den lilla textilstaden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar