onsdag 21 november 2012

Årets kock fyller 30 år. Gunnar Göransson ger oss en tillbakablick

Originalinbjudan till det första Årets kock.  Foto: ©Gunnar Göransson 


Årets kock är i full gång, men vi kan väl ta en minut och titta tillbaka på hur allt startade. Det är precis 30 år sen i år och jag har pratat med min outtömliga källa i svensk mathistoria, Gunnar Göransson, tillika min far, som satt i den första juryn av den första tävlingen.

Gunnar var med och startade tidningen RestaurangVärden fd, Restaurang och storhushåll, den ledande branschtidningen under hela denna epok av svensk gastronomisk utveckling.

"Nu är uttagningen av finalisterna till Årets kock 2013 i full gång. För 30 år sedan var det som bekant premiär för tävlingen, vars final vilken utspelade sig i dåvarande Jordbrukets Provkök. Då hade juryn, med Tore Wretman som ordförande, bl a att sätta pluspoäng på rätter lagade av lokala råvaror och där de tävlande kopplade sina matkompositioner till lokala traditioner och sedvänjor. Tävlingsbidragen skulle också kunna klassas som husmanskost. Som pris fick vinnaren, förutom Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj i silver(!) med blågult band och krage i samma färger, under en vecka besöka ett urval av lantbrukskooperationens industrier.-

I juryn fanns för övrigt också bland andra Bengt Frithioffson, Åke Södervist och Märit "Hiram" Hult - legendarisk kokboksförfattare. 

Prins Bertil skulle också har varit med men han blev sjuk lagom till finalen. Detta gjorde att nästan hela journalistkåren åkte hem och bevakade alltså inte den första Årets kock tävlingen. Väldigt snopet.

Banketten utspelade sig på Operaterrassen med ca 100 personer var inbjudna.
Werner Vögeli sereverade stuvad lake- det blev mycket för servispersonalen att bära tillbaka till köket med tanke på alla ben. Werner ville satsa på en riktig säsongsråvara. 

Gunnar avslutar med en rolig liten detalj,  -På finalen fanns det framdukat en "groggbricka" till juryn, med whisky och annat smått och gott"

Det är fantastiskt att höra alla dessa historier. 

Tack Pappa. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar