tisdag 6 november 2012

Labouré-Roi 2012 års Beaujolais Nouveau


Varje år vid den här årstiden, när mörkret tar ett stadigare grepp om oss här i norden, så är det äntligen dags för lanseringen av årets färskvin Beaujolais Nouveau, och i år valde Systembolaget att ta hem 24 000 flaskor av Labouré-Roi Nouveau Beaujolais från Fondberg.

Det var ett svårt år med bara 40 % av normal skörd, men det till trots så är den Beaujolais Nouveau som producerats av mycket god kvalitet.

På mitten av 80 talet var intresset för detta släpp som störst och det såldes hela 500 000 flaskor.

Beaujolais Nouveau är från början ett sätt att fira årets skörd och det är ett färskvin som man helt enkelt tappar direkt ur faten när vinet var klart.


Labouré-Roi Beaujolais Nouveau är ett klar ganska ljus blåröd färg. Mycket ung, fruktig och bärig doft. Lätt mycket friskt, mycket ungt och mjukt vin med inslag av röda bär i saftig stil.,


I vanliga fall brukar man hitta skumbanan i Beaujolais Nouveau men här har Labouré-Roi valt att gå en annan väg och har jobbat med en jäst om inte ger just den där skumbanan-jäst-biprodukten utan här är det ett mer rent och bärigt vin.

Vinet passar utmärkt till en tallrik med lufttorkad och eller rökt skinka, opasoriserade ostar, bröd och olivolja. Jag tror också att Labouré-Roi Beaujolais Nouveau kommer att klara lite hetare asiatiska smaker med sötma och hetta.
Servera vinet svalt cirka 12-14°C. Lagra inte vinet - vinner på att konsumeras så snart som möjligt.

Ett litet udda serveringstips ar att spara ett par flaskor till julbordet efter som det är en fantastisk kombination till julskinkan, lammfiolen och syltan, så det är bara att bunkra inför julbordet.

Lansering är den 15 november. Och det finns 24 000 flaskor att tillgå

Artikelnummer . 95419-01.
Pris 69 kronor.

Lansering i cirka 200 butiker. T2.

2 kommentarer:

  1. Intressant. Det festas ju fortfarande i Frankrike en del när Beaujolais Nouveaun släpps. Labouré, normal, är ju ett bordsvin, men inte gott efter att flaskan öppnats, dan därpå. En annan var ju med om 80-talskulten, och hade så klart själv fest ett par år;) i Sverige, men sen gick det modet över, antar jag;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker inget vin bör sparas till dagen efter ;) Det var en intressant Beaujolais Nouveau,dock utan krusiduller precis som det ska vara. tyvärr är jag lite för ung för att varit med om 80talets storhet när det var Nouveau-släpp, men jag är gärna med på att hålla traditionen vid liv.

      Radera