fredag 24 februari 2012

Eskilstuna ölkultur brygger årstidsöl á la Haute coutureEskilstuna ölkultur kommer under året att brygga årstidsöl som är helt unika, lite som när modeskaparna endast gör ett plagg en gång och aldrig mer. och det är lite synd för Vårvinter som det första ölet heter var riktigt riktigt trevligt. Varje kokning kommer bara att kokas en gång och sedan aldrig mer. 
Det kommer kokas ca tusen liter av varje "årstid" och allt kommer hamna på fat och lanseras på utvalda pubar runt om i Sverige förutom Ölkulturs egen pub i Eskelstuna.
I dagsläget har jag ingen info om vart "årstiderna" kommer finnas.

Premiären blir en Belgisk IPA på 7% med humlen NZ Cascade och Pacific Jade.  I övrigt har de haft i münchnermalt, pilsnermalt, vetemalt, socker.
Ölet har altås fått namnet Vårvinter 2012 och den kommer i februari.

Vad det kommer bli för öl de kommande årstiderna är inte spikat, men det spekuleras i detta:

Vår - april
Kraftfull engelsk IPA,  Saison eller Roggenbier

Sommar - juni
Traditionell belgisk wit, Aprikos-ale eller Ingefärs-öl

Indiansommar - augusti
Hemskt stark IPA, Dubbel/Trippel/Qvadruppel


Höst - oktober
Kaxig amerikansk brown ale, Sweet Stout, Havrestout
Dunkelweizen

Vinter - december
Stark skotte, Sweet Stout, Havrestout, Dunkelweizen

torsdag 23 februari 2012

Nya menyer på PS matsal.Nu när ljuset äntligen återkommer efter vinterns mörker presenterar vi på PS Matsal två nya menyer som ni erbjuds att vara med och laga tillsammans med våra kockar.
Bland annat kommer ni att få njuta av en härligt frisk ostroncocktail med musslor och ett aromrikt dillskum, där vinet Terras Gauda från Rias Baixas i Galicien, som med sin pigga syra går hand i hand med de svala skaldjuren, eller varför inte en lätt hemmarökt röding med en underbar klassisk pepparrotskräm i symbios med en flagrant Alsace-riesling, med fin mineralton.
Köttälskaren går inte lottlös från PS! Med en värdig avslutning på viltsäsongen finner ni en fantastisk svensk hjort som matchas med en underbar Châteauneuf-du pape, alternativt en klassisk hängmörad biff, från en närbelägen Roslagsgård. Till biffen serverar vi något så ovanligt som en Merlot från Mallorca.
Som dessert frestar vi med yoghurtsorbet, citronmandelkaka och en sabayonne, smaksatt med den spännande lakritsroten, eller om så önskas, rostad hasselnötskräm med päron och mascarponeglass.
Vi månar även om de av våra gäster som föredrar alkoholfritt, i form av ett fräscht alkoholfritt alternativ från Torres – Natureo – och vår svenska Saxhyttegubbens blåbärsdryck.
Välkommen till PS Matsal