onsdag 7 november 2012

Vau de Ville, bistro med stort B.


Mitt på Norrmalmstorg står en svart byggnad många inte ens tänker på. Vissa ser en Pressbyrå och tror sig veta att det är ett fik eller någon i huset ovanför pressbyrån, jag har hört folk referera huset som fyllesnurran efter som det har funnits en pub/restaurang utan ambitioner i huset.

Så rätt ni har haft och så fel ni har nu, det är nämligen så att i det svarta huset på Norrmalmstorg ligger nu en fantastisk fransk bistro vid namn Vau de Ville, en fransk bistro med rakt igenom WOW-känsla på allt som serveras och det är helt klart prisvärt, men ett varningens finger, priserna kommer ”justeras” framåt årsskiftet.

Det är Sasha Smederev, som även driver Buco Nero i Vasastan, och han har ambitionen att det ska vara klassisk fransk mat utan konstigheter och det tycker jag verkligen att det är.

Det är verkligen värt en omväg om man inte är i krokarna runt Norrmalmstorg så ofta.
En bild säger mer än tusen ord, så jag bjuder på en kavalkad av exempel på vad som finns på menyn och om inte detta får er att bli sugen på att besöka Vau de Ville så vet jag inte vad. 

Ostron Rockefeller, Spenat- och Gruyerostgratinerade ostron

Roquefortsniglar 

Anklever med långkokt oxbringa, grillad brioche
 och egengjord paradisäppelgele

Rödingfilé Florentine

Rödtung ala meuniere med syltade kantareller och tomattungor
Hare i dijonsås med spenatpätzle och syltade gröna tomter.


Ankcassolé  Confiterat anklår och lammerguez

Färska fikon med rostade nötter, granatäpple, Smetana & honung

Klassisk tarte tatin med vaniljglass

En stor 80-talsfavorit Friterad camembert med
 hjortronmylta och friterad persilja

Jo just det! Det finns en fantastisk bar med riktigt goda drinkar man kan njuta av både före och efter maten. 

 


Jag vill också passa på att tacka mitt sällskap under kvällen, Sous chef Johan Lundin från Vau de Ville, Agnieszka på Spot and tell och Kari från Spisat.

tisdag 6 november 2012

Labouré-Roi 2012 års Beaujolais Nouveau


Varje år vid den här årstiden, när mörkret tar ett stadigare grepp om oss här i norden, så är det äntligen dags för lanseringen av årets färskvin Beaujolais Nouveau, och i år valde Systembolaget att ta hem 24 000 flaskor av Labouré-Roi Nouveau Beaujolais från Fondberg.

Det var ett svårt år med bara 40 % av normal skörd, men det till trots så är den Beaujolais Nouveau som producerats av mycket god kvalitet.

På mitten av 80 talet var intresset för detta släpp som störst och det såldes hela 500 000 flaskor.

Beaujolais Nouveau är från början ett sätt att fira årets skörd och det är ett färskvin som man helt enkelt tappar direkt ur faten när vinet var klart.


Labouré-Roi Beaujolais Nouveau är ett klar ganska ljus blåröd färg. Mycket ung, fruktig och bärig doft. Lätt mycket friskt, mycket ungt och mjukt vin med inslag av röda bär i saftig stil.,


I vanliga fall brukar man hitta skumbanan i Beaujolais Nouveau men här har Labouré-Roi valt att gå en annan väg och har jobbat med en jäst om inte ger just den där skumbanan-jäst-biprodukten utan här är det ett mer rent och bärigt vin.

Vinet passar utmärkt till en tallrik med lufttorkad och eller rökt skinka, opasoriserade ostar, bröd och olivolja. Jag tror också att Labouré-Roi Beaujolais Nouveau kommer att klara lite hetare asiatiska smaker med sötma och hetta.
Servera vinet svalt cirka 12-14°C. Lagra inte vinet - vinner på att konsumeras så snart som möjligt.

Ett litet udda serveringstips ar att spara ett par flaskor till julbordet efter som det är en fantastisk kombination till julskinkan, lammfiolen och syltan, så det är bara att bunkra inför julbordet.

Lansering är den 15 november. Och det finns 24 000 flaskor att tillgå

Artikelnummer . 95419-01.
Pris 69 kronor.

Lansering i cirka 200 butiker. T2.

måndag 5 november 2012

Snart öppnar årets godaste mässa - Mitt kök på Stockholmsmässan
Pressmedelande från mitt kök
Torsdagen den 8 november är det dags för årets höjdpunkt för den mat- och dryckesintresserade, när mässan Mitt kök arrangeras på Stockholmsmässan för 14:e gången.
Mitt kök-mässan är en av de stora publikmagneterna i Stockholmsmässans höstprogram och i år är mässan späckad med goda nyheter i en mix av utställande företag, scenframträdanden, matpersonligheter, tävlingar och smakprover.
– Många såg säkert Tommy Myllymäki och Jens Dolk på TV4 i somras när de var ute på sin Sverigeresa, eller följde den spännande finalen av Kockarnas Kamp, där Tommy till slut segrade. Nu finns chansen att träffa dem i verkligheten när Jens och Tommy kommer till mässan och drar sina bästa minnen från i somras, berättar Daniel Fritzdorf på Stockholmsmässan som är projektledare för Mitt kök.
Matminnen är också temat för årets upplaga av Kockarnas Krog, där en rad av Sveriges främsta stjärnkockar har fått i uppdrag att komponera sina bästa rätter. Kockarnas Krog är oerhört populärt och får i år ett nytt tillskott i form av Konditorernas Kafé strax bredvid.
– Magnus Johansson som har vunnit OS med Svenska Kocklandslaget brukar göra en av desserterna på Kockarnas Krog, och det var hans idé att vi borde bredda oss med ett kafé också. Med tanke på hur stort intresset har varit hittills känns det som att även kafét kommer att bli en succé, säger Daniel Fritzdorf.
 På programmet står också matlagning med Sveriges Mästerkock Sigrid Bárány, Speed Tasting för den som vill prova viner i högt tempo, Paolo Roberto och Tina Nordström, tips för egen korvtillverkning, mack-SM och mycket mycket mer. Hela programmet och mässans öppettider finns på www.mittkokmassan.se.

Mitt kök-mässan pågår mellan torsdag 8 november och söndag 11 november på Stockholmsmässan i Älvsjö. Samtidigt med Mitt kök går även två andra mässor: Allt för Hälsan och skidmässan Winter Show. Biljetter till samtliga mässor finns att köpa via Ticnet.

För mer information kontakta:
Daniel Fritzdorf, projektledare, 08 – 749 41 96daniel.fritzdorf@stockholmsmassan.se
Ida Mlowe, presskoordinator, 08 – 749 44 13ida.mlowe@stockholmsmassan.se