onsdag 12 december 2012

Pineapple upsidedown cake a la Bosse



Jag en väldigt trevlig granne som heter Bosse och han har den senaste tiden kommit upp till mig med ett smakprov på en helt underbar Pineapple upsidedown cake som bara osar underbart 80-tal, förföriskt god,
jag har vid dessa två tillfällen lagt ut bild på kakan på min facebookvägg och fått frågan av mina vänner om receptet.

Efter lite övertalning av Bosse har han släppt efter och här är det magiska receptet på en underbar kaka som alla måste prova.

Jag har druckit mjölk, vilket är löjligt gott till men också testat med en Yeti IMPERIAL STOUT från Great Divide, kaffe och karamellen i mängder i ölet möter den rika karamellen i kakan på ett angenämt sätt.

Det här med att ha en Bosse till granne är både fantastiskt och förödande, njut av receptet och av den färdig kakan när ni bakat den.


Pineapple upsidedown cake a la Bosse

“Topping”:
200 gr Råsocker
115 gr Smör
1 Färsk ananas eller 1 burk ananasringar

Kakan:
230 gr Smör, Rumstempererat
350 gr Råsocker eller Vitt socker
0,5 Msk Vaniljsocker
4 stora Ägg
270 gr Mjöl
1 Msk Maizena
Ca 1 dl finhackade eller malda Mandlar. (pulverisera  i matberedaren tills det ser ut som ströbröd.)
½ tsk Salt
0,75 Tsk Bakpulver
200 gr crème fraîche
Toppingen:
 Sätt ett bakplåtspapper över springformsbotten och stäng springformen över bakplåtspappret.
Smält smöret och sockret tillsammans i en liten kastrull, koka ihop till karamell, häll karamellen i  springformen .
 Lägg ananasringarna i karamellen och försök täcka så mycket som möjligt utan att trycka ihop annanasen.
Kakan:
 Vispa det rumstempererade smöret och sockret  luftigt. Tillsätt äggen 1 i taget (se till att det går ihop innan du tillsätter nästa ägg)
Tillsätt de torra ingredienserna och crème fraîchen i 2 omgångar efter varrandra och se till att smeten går ihop.
Häll smeten över ananasen och bred ut den över hela kakformen, baka i ugn på 160grader.  1 till 1,5 timmar beroende på ugn.
Ta ut kakan och låt svalna. skär med en kniv runt sidorna så kakan lossnar och öppna springformen, vänd upp och ner på den med hjälp av ett kakfat eller en stor tallrik.
(det brukar läcka ut lite smarrig ananas-karamell på bakplåts pappret runt formen, den brukar jag försöka spara och hälla över kakan när ja vänt den )

Ät och njut!!