onsdag 2 januari 2013

Gott Nytt år! Vad åt och drack ni?

Nyårsafton är ju en fantastiskt trevlig dag om man gillar mat och dryck, för det är en dag då folk verkligen brukar lägga maken till.

I år fick jag äran att komma till ett dukat bord, efter som min fantastiskt duktiga vän Sara och hennes vän Elin lagade en magiskt god nyårmiddag som jag njöt av i stora drag, den var helt fantastisk.
Det vi tog med oss var goda och passande drycker till allt gott som skulle serveras och efter som min gode vän och ölbloggaren M2 på mankerbeer.com, var med så blev det mycket av den varan också.


Det Sara och Elin bjöd på till förätt var gratinerad getost på päron med en rosmarins-rödlöksmarmelad 

Och till det drack vi på min inrådan en grymt trevlig Villa Maria Lightly Sparkling Sauvignon Blanc
nu ska jag villigt erkänna att bilden på vinet har jag tagit vid ett annat tillfälle så du får se det som ett stockfoto, och det som var på skedarna inte var med under middagen ;)


Getost och Sauvignon Blanc är en klassisk kombination som bara är så fantastiskt bra där syran och de kripiga gröna tonerna och i detta fall de små bubblorna hjälpte till att kapsla in hela symfonin av väl-smaker.

Efter ett potpurrin av syra och sötma så väntade en riktigt trevlig gratinerad hummer med en mango- och avokadosalsa.
Men vad dricker man till det då?

Vinvalet blev för mig ett spännande val efter om jag tidigare på en nyzeeländskt vinevent fick tipset om ett otroligt prisvärt mousserade vin som kostar det dubbla i hemlandet än det gör här och det är det mousserande vinet, Cloudy Bay Pelorus Blanc de Blancs fräscht och krispigt med toner av citrus, mogna äpplen, mineraler och jäsande bulldeg. vinet kostar 119 kr och som jag nämnde, kostar det det dubbla i hemlandet, galet bra köp!

Ölet då? ja det blir en del rolig öl till maten också , Oude Geuze Cuvée Armand & Tomme smaka på det ordet bara, en fruktig härlig spotanjäst lambic, som är en blandning av ett 1 årig, 2 årigt och 3 årigt öl.
Mustig och nästan stallig doft och smak, fullpackad med äpplen, citron och körsbärskärnor.
syran som bildas i ett bra spontänjäst öl funkar fantastiskt bra mot umamin i hummern och sötman i salsan.


Le grand final! Efterrätten, en enkel men mycket trevlig glassdessert med physalis, vinbär, hemlagad chokladsås och mandelflarn. Här hade Sara plockat fram en druvtypisk Nivole  Moscato d'Asti, frukig och frisk och passar bra med alla söta och syrlig smaker.

Ölet då? Ja man kan dricka öl till dessert, och just det ölet blev kvällens skräll, det blev nämligen ett öl som tidigare hade titeln väldes starkaste öl, (det har blivit om-sprunget ett par gånger nu men ändå) det 32% Tactical Nuclear Penguin, galen rolig stout som har lagrats på whiskyfat i 1,5 år och sen frysdestillerats åtta gånger för att uppnå 32%.
Vi pratar läder, finska tjärtabletter, knäck, mörk choklad och läder, het galen och god! och ja den fungerade fantastiskt den söta desserten och fram för allt med mandelflarn och chokladsåsen. Wow!Kvällen blev fantastiskt rolig med mycket skratt och mat och dryck som fungerade fantastiskt bra tillsammans, Tack Sara och Elin för fantastisk mat gästfrihet, och får ni chansen att testa Tactical Nuclear Penguin så måste ni verkligen ta den, det är en upplevelse.
God fortsättning. Hälsningar Micke
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar