onsdag 27 februari 2013

Fänkålssoppa med kryddig korv och parmesan

Det går mot ljusare tider och suget för tunga grytor och robust mat börjar så sakteligen avta, det tills sommaren grill tar vid och vi frossar i grillat kött och fruktiga viner, så tänkte jag bjuda på en riktigt trevlig fänkålssoppa.
Här hittar du massor med vitaminer och kostfiber på ett elegant sätt i all sin enkelhet, men som grädde på moset så får soppan sällskap av en riktigt god korv och parmesan.



Recept 2 personer:

2 st gula lökar
2 st färnkålshuvuden (spara dillen)
2 st klyftor vitlök
2 dl vin
2 msk kycklingfond
4 vatten vatten
1 dl grädde
salt peppar
Olivolja
2 st Rostad vitlök, chili och citron-korv från korvhantverk stockholm (eller annan köttig god kryddig korv
parmesan
fänkålsdill

Beredning: 
1.Hacka löken och vitlöken och skär fänkålen i mindre bitar.
2. Soutera grönskaerna i olivolja till allt är transparent 
3. Häll på vinet, buljong och vatten och sjud allt ca 10 min.
4. Mixa med stavmixer eller kannmixer och montera grädde salt och peppar
5. stek korven och "slanta" den.
6. hacka och blanda ner fänkåldillen i soppan, smaka av med salt och peppar.
7. Servera soppan med korven, riven parmesan och fänkålsdillen.

Vad dricker man till detta då? 

här finns både fett syra och kryddighet att
möta upph så ett vin med bla druvan viognier
och eller chardonnay i blandningen skulle sitta som
handen i handsken.
Mitt förslag är
Piccini Memoro Bianco (nr 71237) 
som tyvärr än så länge bara finns på
beställningssortimentet, men det är ett riktigt
roligt vin med mycket att ge med en lite annorlunda
druvbalandningen Viognier 40%, chardonnay 30%,
vermentino 20% samt pecorino 10%

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar