tisdag 26 februari 2013

Överblivet vin?

Det händer väl aldrig säger du! MEN om det nu händer någon gång  ;) så har jag ett tips! Men först lite boxprat, vilket sker i min blogg allt för ofta.

Det är oftast i boxen som de överblivna vinet finns i min vintillvaro i alla fall och jag tycker absolut inte man ska slänga det, utan naturligtvis använda det i maten.

En box börjar redan efter någon vecka efter öppnade förändras i smaken på grund av att det faktiskt kommer in lite syre varje gång man förser sig med ett sinnestillande rött eller vitt, och vissa känner av det mer än andra, så det är helt upp till var och en hur länge vinet tillfredsställer dina smaklökar.
-Oöppnad då?" Jo, en box kommer att förändras även fast den är oöppnad efter ett par månader så det är klokt att hålla reda vilket på tappdatum det står på boxen.
Jag brukar undvika boxar om det är mer än två månader från tapp. och alltid förvara boxen i kylen rött som vitt, då håller du vinet fräschare längre.

-Men tipset då, om jag nu märker att vinet inte smakar fräscht längre?"

Precis! Det var ju det detta inlägg skulle handla om, det är lika enkelt som smart. Reducera helt sonika vinet  i en vanlig kastrull, det ju faktiskt smaken du vill åt i vinet när det ska ner i maten och inte vattnet  det finns ju massor av i  kranen,


Var inte rädd att koka vinet Ordentligt, här i grytan ser du ett Fairview Shiraz/cab, som både är prisvärt, gott i glaset och i maten, bli goa grejer i min nästa vinkrävande maträtt. 


Så fyller du is-påsar/is-formar och fryser in och tar fram en vinisbit när du behöver smaka upp nått. smart va!


2 kommentarer:

  1. Smart! Fairview räcker ju sällan mer än en vecka om man är några som delar på den så... ;)) //Christer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, det går ju faktiskt med allt vin ;)

      Radera