onsdag 13 februari 2013

Vinoteket släpper vinpanelslåda

Det glada och duktiga gängen på Vinoteket, Sveriges största vinklubb med hemleverans av vin från hela världen har för andra gången slagit ihop sina kloka huvuden med kocken Christian Hellberg Årets Kock 2001 och krögare på Griffins Steakhouse i Stockholm och komponerat en avsmakningsmeny för att matcha med vårens vinpanelslåda.

Lådan heter vinpanelslådan efter som den är noga provad av en extern vinpanel som får smaka och ha åsikter på innehållet och den mat som är speciellt framtagen för vinerna.


Denna gång presenterade Christian Hellberg en fantastisk variation med "snabbmats-inspirerad" finmat, våriga och vegetariska rätter, samt en försmak av sommaren "grill" genom en tokmör och saftig amerikansk entrecôte med stekta pimientos de Padrón, (spansk chili.)Första rätten: En Oljebakad fjällröding med forellrom och äpplecremé och citronsyrad gräddfil,.

Parades med en pigg sydafrikan med Sauvignon Blac och den lite ovanliga druvan Colombard som vanligtvis används för Cognac och ArmagnacAndra rätten var, i all sin enkelhet en krämig jordärtskockssoppa med långsam-bakad purjolök , en helt fantastiskt krämig och fyllig rätt med mycket fett som kräver sitt syrliga och pigga vin.

Och precis det fan vi i vinet med druvan Picpoul ..VA? sa jag också. PICPOUL BLANC en fransk grön druva vars namn betyder manet. En duva med gammal anor som odlats i Langudeoc och Provence men förekommer ännu på många håll bland annat i Châteauneuf-du-Pape. Jag tyckte den påminde om Risling men utan petroleum.


Kvällen första röda Pinot noir Redtree från Kalifornien, massor med röda lätta bär och nästan helt befriad från taniner, som accompanieras till en trio av blomkål, med bland annat en len kräm och paprika-fräst blomkål. Och för att balansera vinet så fanns syrad lök i rätten, som möter den fruktiga syran i vinet.Jag nämnde tidigare snabbmat, och här är Christians lyx-pizza, utan botten, massor med härlig chark med svampduxelle och pepparrotscreme.


"Pizzavinet" Ja drick något riktigt bra till pizzan istället för någon trött box, till exempel Arpatin Barbera d'Alba 2010  100% barbera, en bärbomb med fylliga men runda tanniner och skön syra som funkar fantastiskt med charken och med duxellen som brygga blev det mumma i munnen.Snabbmat del två: varm korv med bröd på speed, saftig griffingjord lammkorv med tryffelmajo och rostad lök, tillsammans med en klassisk Crianza Rioja, Vanilj, ek och röda bär, kommentar överflödig, eller som handen i handsken kan man faktiskt säga.

Kvällen avslutades med, enligt mig, kvällens bästa vin och bästa rätt, en Domaine Ville Rouge Crozes Hermitage Terre d'Eclats 2010 som också är kvällens dyraste vin 214 kr, ja må ha dyr smak men fasen vad god den var, och till det en Amerikansk Nebraska entrecôte med stekta pimientos de Padrón.

kött är livet och skölj ner det med vin!Den specialkomponerade Vinpanelslådan finner ni här: http://vinoteket.se/vin-leverans/8242/vinpanellada och priset är 1 649 SEK. om du anger koden: (blogg) får du också fri frakt på leveransen, raka vägen hem till dörren. Koden skrivs in vid beställning.


2 kommentarer: