tisdag 29 oktober 2013

Ljumma vindar och fantastisk mat under den Italiensk vinskörden hos Villa Marina.Vinresan  

Nu när kylan gjort sig påmind och jag har fått uppleva årets första snö i mitt snabba besök uppe i Luleå i veckan, så är jag så innerligt glad att jag fick möjlighet att komma i väg till Italien en sväng för att ladda batterierna och influeras av magisk mat och fantastisk natur och underbara människor, Italien är ett land som jag väldigt länge velat besöka, och nu när jag varit där vill jag dit igen.


Resan gick gått till Staden Ancon i vindistriktet Marche och vinproducenten Villa Marina tillsammans med Madelene ”Manni” Landlys kök Johan Hedberg Aka MatGeek, och ”Vin-Andreas” Blomqvist  på Vinklubben tryffelsvinet.


Foto: Madeleine "Manni" Landley
Mottagandet

När vi anlände så möttes vi av värdparet Greve Piervittorio Leopardi Ditajutti och Grevinnan Lidia Berlingier som är ägare till vinproduktionen på Villa Marina. Det första som slår mig när vi landar är hur nära vi har till det soliga och varma Italien nu när det har blivit höstkallt och ruggigt i Sverige. 
Det var en helt fantastisk känsla att få än en gång dra på sig shortsen och känna hur de varma strålarna värmer mina kinder medan jag plockar och smakar på solvarma söta montepulcianodruvor. Det är nästa lite surrealistiskt att få ströva omkring i vinfälten och imponeras av de välskötta druvorna som omger mig. En Tanke slår mig, -allt detta ska snart bli fantastiskt vin som någon i framtiden kommer att njuta av, kanske under en middag med sin käraste eller i goda vänners lag. 


Fikonpajen från trädgårdsfikonen var från en annan planet!

Naturens skafferi

Att norden har fantastiska grödor är inget att diskutera men att kunna gå utan för dörren och plocka solmogna fikon var något jag njöt av på ett nästan perverst sätt, dock insåg jag att detta naturligtvis är en vardag i många italienares liv då att slänga ihop en fikonpaj som skulle kostat oss här uppe en förmögenhet att göra, när man får besökare. Men det är klart att allt som blir en normalitet när man har det runt hörnet, dock hindrade det inte mig från att njuta av att inom en armlängds avstånd kunna plocka granatäpplen, fikon och lagerblad.


Boendet

Vi bodde på Agriturismo Casa Rossi i Numana, ett härligt litet ställe med stor gästfrihet och traditionell Italiensk mat där glada tanter stod i köket och lagade pasta och pratade Italienska med allt och alla, det var helt underbart att insupa all italiensk kultur bara genom att titta på människorna som drev agriturismot. 

Hur mysigt är det inte när Italienska tanter gör pasta? 

Morgonutsikten från mitt rum


I Italien börjar det bli vanligare med agruturismo, det är ett helt fantastiskt sätt att upptäcka allt från vintillverkning och annat jordbruk som olivplantage och fruktodlingar, för oj vad det finns att upptäcka.
Ett Agriturismo är en verksamhet som tar emot gäster och  har en viss produktion av matvaror eller jordbruksprodukter i sin verksamhet, I Italien det är en särskild lag som styr vem och om man får kalla sin verksamhet för just ett Agriturismo.


Skörden

För vår del var det höstskörden av framförallt montepulcianodruvor till Villa Marina som var i fokus. Det var väldigt intressant att se alla dessa druvor och få smaka på dom direkt på fältet. Det  var nästan svårt att bilda sig en uppfattning av hur mycket vin det blir av all den juice som pressas fram för att jäsa till gott sinnespirrande vin, men av 1000 kg druvor blir det 500 liter vin och det blev i snitt 600kg druvor per hektar och vingården hela yta är 45 hektar.
Något annat som jag och greven tittade på var de unga plantorna som främst blev bag in box och lantviner,  de äldre rankorna som gav ett mindre skördeuttag bidrog till mer kvalitetsviner.
Vi tittade även på hur skörden går till och Villa Marina har helt gått över till maskinell skörd när det gäller bas och standardvinerna men handplockar fortfarande druvorna på de gamla stockarna till prestigevinerna.


Före den maskinella skördens tid tog det 2-3 timmar att plocka druvorna för hand för fyra personer och med maskin tar det fem minuter att skörda samma yta.
Efter som hela egendomen är 45 hektar stor så tar det 40 pers en vecka att handplocka alla druvor, medan maskinen behöver två personer för samma tid.
Vart är vinromantiken i det tänker ni? Fördelen med mindre vinromatik är större effektivitet och förmånligare prissatta viner till hög kvalité för oss kunder, bl.a. efter som druvorna inte ligger i solen ute på fältet lika länge utan transporterad väldigt snabbt och effektivt ut till produktionen. 


Vinet

Villa Marina 2009 är ett lätt men ändå karaktärsfullt vin av druvan Montepulciano vilken är Italiens näst vanligaste druva efter Sangiovese. 
Jäsningen tar 18-20 dagar efter press och genomgår en malolaktisk jäsning och får sedan vila tre månader på ståltank för att sedan mogna ett år på franska ekfat.
Vinet har en bärig doft av smak och jag hittar både björnbär, hallon samt körsbär och riktigt mogna sådana.
 I smaken förutom bären finner man kaffe tobak och mörk choklad. sådana
Förutom greve Piervittorio Leopardi Ditajutti är det den kända italienska vinmakare, Ricardo Cotarella som ligger bakom vinet som jag tycker håller en fantastik kvalitet för ett pris av 79 kr på systemet.


En liten sekventiellt bildspel på hur man gör vin, Andreas smakar av kvalitén på druvorna, de skördas och pressas, och jäst tillsätts, vinet får jäsa, och det blir vin. Och helt rätt ni ser rätt det är inte montepulciano i det sista glaset utan fyra veckor gammal sauvignon blanc.

 Matlagning

Det finns mat över allt i Italien, precis över allt! Och det är helt underbart.
En av höjdpunkterna på resan var när vi för en kväll lagade mat åt värdparet, och naturligtvis mat som skulle passa Villa marina 
montepulciano och både för och varmrätt skapade magi i samspel med vinet.
Efter som både Johan Manni och jag har en viss vana i köket så slängde vi ihop en skön meny Förrätt: smörstekt och vitlöksrubbat lantbröd, med färska fikon, valnötter, trattkantareller, salladslök och rosmarinblommor.

Varmrätt: rosmarin och enbärsrubbad  lågtempad älgstek, rostade rotsaker med semitorkade och en gräddig trattkantarellsås sötad med vinbärsgelé gelé.

Efterrätt: mascarponevaniljcreme, biscotti, hjortron och citron- och myntatopping och här fick grevens egen grappa stå för samspelet och vilket samspel det blev.
Foto: Madeleine "Manni" Landley

recepten kommer komma här vid senare tillfälle:

Resan

Att resa i italien är lätt och folk är väldigt gästvänliga, så får ni chansen att åka iväg och vara med under en skörd så gör det för bövelen, det är något jag kommer göra igen och om inte för vinskörden så för maten och gästvänligheten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar