lördag 16 februari 2013

Old Worthy Scottish Pale Ale


Kvällens "ölen jag inte visste att jag hade längst inne i kylen" Old Worthy Scottish Pale Ale, den första ölen så vitt jag vet i stilen Scottish Pale Ale. Ölet är bryggd med rökt whiskymalt och ljunghonung och ligger på 5 %, klart orange-färgat öl med lätt humlebeska, subtil rökighet och medelstor blommighet som nästan är amerikansk, små fina bubblor och ett helt ok öl som enligt tillverkaren ska drickas med en singel malt whiskey, vilket jag inte provade.3 toasters av 5 :P

http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?varuNr=89706

fredag 15 februari 2013

Väldens starkaste öl, Armageddon från Skotska brewmeiste.

För en tid sen fick chansen att provade "världens starkaste öl", Armageddon från Skotska Brewmeister.
Jag kan säga att jag blev inte helt imponerad.
Vi som provade var skeptiska till att alkoholhalten verkligen var 65% och en av "med-drinkarna" tog ett prov och skickade till sin vän på ett lab i Uppsala så vi får se vad det visar. Om man jämför med tex Sink the bismarck 41% från Brewdog, som var att mumsa på aprikos och lönnsirap som smaksatts med vanilj och humle, så var Armageddon var bara .... tråkig. #fail! skulle jag skriva om det var twitter, men jag hoppas innerligt att det bara var flaskdefekt, men då är det lite tråkigt eftersom 400 kr nu är kastade i sjön. Det skulle vara kul att prova den igen , men det är inte en öl man bara knallar in på närmaste system och införskaffar tyvärr.


torsdag 14 februari 2013

Matstylist javisst!

Jag har varit lite dålig på att skriva om mina olika uppdrag här, men nyligen så avslutades ett par filmer för Subway som spelades in i så kallad stop motion eller animering. det är det grymma animeringsteamet Koja ( Ullis och Tobbe) som står för att allt rör sig så otroligt snyggt i filmerna.
En sak ska man veta att mat och stop motion inte är de bästa av vänner, det är nämligen så att man tar en bild i taget och sätter ihop allt efteråt och en film på 10 sec kan ta 10-12 timmar att göra, det innebär att jag måste med mina små knep se till att allt håller sig fräscht väldigt länge fast det finns elaka studiolampor och annat.
Att matstyla är inte alltid så glamoröst som det låter utan ganska pressande och tungt men det är fantastiskt roligt när man ser slutresultatet.

Det spelades även in ett helt gäng filmer förra året som jag tänkte visa några av.
Något som jag märker är att ju fler filmer i en stil man gör, desto mer lär man sig av misstag och skapar knep för hur att hålla grejerna fräscha och snygga.

Tills de nya filmerna börjar rulla så kan nu kolla in ett par av de äldre jag har varit med och gjort.
Fler filmer på subway där jag varit inblandad i flertalet hittar du på http://www.youtube.com/user/SubwaysverigeSen fick jag nyligen bilderna från ett roligt jobb jag gjorde till Tidningen buffés januari-nummer, massa härliga soppor som jag plåtade tillsammans med Eva Hildén Smith http://www.labellerockette.com/. Hon är grym! Jag tycker själv bilderna blev fantastiska, vad tycker ni? ( alla bilder är ©Eva Hildén Smith och är skyddade av upphovsrättslagen)
onsdag 13 februari 2013

Vinoteket släpper vinpanelslåda

Det glada och duktiga gängen på Vinoteket, Sveriges största vinklubb med hemleverans av vin från hela världen har för andra gången slagit ihop sina kloka huvuden med kocken Christian Hellberg Årets Kock 2001 och krögare på Griffins Steakhouse i Stockholm och komponerat en avsmakningsmeny för att matcha med vårens vinpanelslåda.

Lådan heter vinpanelslådan efter som den är noga provad av en extern vinpanel som får smaka och ha åsikter på innehållet och den mat som är speciellt framtagen för vinerna.


Denna gång presenterade Christian Hellberg en fantastisk variation med "snabbmats-inspirerad" finmat, våriga och vegetariska rätter, samt en försmak av sommaren "grill" genom en tokmör och saftig amerikansk entrecôte med stekta pimientos de Padrón, (spansk chili.)Första rätten: En Oljebakad fjällröding med forellrom och äpplecremé och citronsyrad gräddfil,.

Parades med en pigg sydafrikan med Sauvignon Blac och den lite ovanliga druvan Colombard som vanligtvis används för Cognac och ArmagnacAndra rätten var, i all sin enkelhet en krämig jordärtskockssoppa med långsam-bakad purjolök , en helt fantastiskt krämig och fyllig rätt med mycket fett som kräver sitt syrliga och pigga vin.

Och precis det fan vi i vinet med druvan Picpoul ..VA? sa jag också. PICPOUL BLANC en fransk grön druva vars namn betyder manet. En duva med gammal anor som odlats i Langudeoc och Provence men förekommer ännu på många håll bland annat i Châteauneuf-du-Pape. Jag tyckte den påminde om Risling men utan petroleum.


Kvällen första röda Pinot noir Redtree från Kalifornien, massor med röda lätta bär och nästan helt befriad från taniner, som accompanieras till en trio av blomkål, med bland annat en len kräm och paprika-fräst blomkål. Och för att balansera vinet så fanns syrad lök i rätten, som möter den fruktiga syran i vinet.Jag nämnde tidigare snabbmat, och här är Christians lyx-pizza, utan botten, massor med härlig chark med svampduxelle och pepparrotscreme.


"Pizzavinet" Ja drick något riktigt bra till pizzan istället för någon trött box, till exempel Arpatin Barbera d'Alba 2010  100% barbera, en bärbomb med fylliga men runda tanniner och skön syra som funkar fantastiskt med charken och med duxellen som brygga blev det mumma i munnen.Snabbmat del två: varm korv med bröd på speed, saftig griffingjord lammkorv med tryffelmajo och rostad lök, tillsammans med en klassisk Crianza Rioja, Vanilj, ek och röda bär, kommentar överflödig, eller som handen i handsken kan man faktiskt säga.

Kvällen avslutades med, enligt mig, kvällens bästa vin och bästa rätt, en Domaine Ville Rouge Crozes Hermitage Terre d'Eclats 2010 som också är kvällens dyraste vin 214 kr, ja må ha dyr smak men fasen vad god den var, och till det en Amerikansk Nebraska entrecôte med stekta pimientos de Padrón.

kött är livet och skölj ner det med vin!Den specialkomponerade Vinpanelslådan finner ni här: http://vinoteket.se/vin-leverans/8242/vinpanellada och priset är 1 649 SEK. om du anger koden: (blogg) får du också fri frakt på leveransen, raka vägen hem till dörren. Koden skrivs in vid beställning.