onsdag 27 februari 2013

Fänkålssoppa med kryddig korv och parmesan

Det går mot ljusare tider och suget för tunga grytor och robust mat börjar så sakteligen avta, det tills sommaren grill tar vid och vi frossar i grillat kött och fruktiga viner, så tänkte jag bjuda på en riktigt trevlig fänkålssoppa.
Här hittar du massor med vitaminer och kostfiber på ett elegant sätt i all sin enkelhet, men som grädde på moset så får soppan sällskap av en riktigt god korv och parmesan.



Recept 2 personer:

2 st gula lökar
2 st färnkålshuvuden (spara dillen)
2 st klyftor vitlök
2 dl vin
2 msk kycklingfond
4 vatten vatten
1 dl grädde
salt peppar
Olivolja
2 st Rostad vitlök, chili och citron-korv från korvhantverk stockholm (eller annan köttig god kryddig korv
parmesan
fänkålsdill

Beredning: 
1.Hacka löken och vitlöken och skär fänkålen i mindre bitar.
2. Soutera grönskaerna i olivolja till allt är transparent 
3. Häll på vinet, buljong och vatten och sjud allt ca 10 min.
4. Mixa med stavmixer eller kannmixer och montera grädde salt och peppar
5. stek korven och "slanta" den.
6. hacka och blanda ner fänkåldillen i soppan, smaka av med salt och peppar.
7. Servera soppan med korven, riven parmesan och fänkålsdillen.

Vad dricker man till detta då? 

här finns både fett syra och kryddighet att
möta upph så ett vin med bla druvan viognier
och eller chardonnay i blandningen skulle sitta som
handen i handsken.
Mitt förslag är
Piccini Memoro Bianco (nr 71237) 
som tyvärr än så länge bara finns på
beställningssortimentet, men det är ett riktigt
roligt vin med mycket att ge med en lite annorlunda
druvbalandningen Viognier 40%, chardonnay 30%,
vermentino 20% samt pecorino 10%

tisdag 26 februari 2013

Överblivet vin?

Det händer väl aldrig säger du! MEN om det nu händer någon gång  ;) så har jag ett tips! Men först lite boxprat, vilket sker i min blogg allt för ofta.

Det är oftast i boxen som de överblivna vinet finns i min vintillvaro i alla fall och jag tycker absolut inte man ska slänga det, utan naturligtvis använda det i maten.

En box börjar redan efter någon vecka efter öppnade förändras i smaken på grund av att det faktiskt kommer in lite syre varje gång man förser sig med ett sinnestillande rött eller vitt, och vissa känner av det mer än andra, så det är helt upp till var och en hur länge vinet tillfredsställer dina smaklökar.
-Oöppnad då?" Jo, en box kommer att förändras även fast den är oöppnad efter ett par månader så det är klokt att hålla reda vilket på tappdatum det står på boxen.
Jag brukar undvika boxar om det är mer än två månader från tapp. och alltid förvara boxen i kylen rött som vitt, då håller du vinet fräschare längre.

-Men tipset då, om jag nu märker att vinet inte smakar fräscht längre?"

Precis! Det var ju det detta inlägg skulle handla om, det är lika enkelt som smart. Reducera helt sonika vinet  i en vanlig kastrull, det ju faktiskt smaken du vill åt i vinet när det ska ner i maten och inte vattnet  det finns ju massor av i  kranen,


Var inte rädd att koka vinet Ordentligt, här i grytan ser du ett Fairview Shiraz/cab, som både är prisvärt, gott i glaset och i maten, bli goa grejer i min nästa vinkrävande maträtt. 


Så fyller du is-påsar/is-formar och fryser in och tar fram en vinisbit när du behöver smaka upp nått. smart va!


Ännu ett pulled pork-recept

Ja det finns ju inte ett pulled pork-recept där ute och med mitt så blir det ett till, men fasen vad gott det är!
Ännu en gång har min vapendragare Crock-Poten, nu i ny tappning, jag har nämligen uppgraderat mig till en nyare variant med glaslock och digital timer, lite så där för att ligga i framkant ;)



Denna gång så hade jag inte så mycket ingredienser att leka med och dessutom en skinkstek, vilket inte är min favorit när man ska göra långkok MEN! Jag hade bacon-fett  och fett är precis vad skinksteken saknar, så jag tänkte, "kör i vind" och det var precis vad jag gjorde med en fantastiskt resultat.

Och istället för ett recept så tänkte jag låta bilderna tala.


Skinkstek, baconfett, vitlök, rödlök salt, peppar och BBQsås med whiskysmak och oregano

Jag tycker att en Garlic Cone är en fantastisk kompis när man ska skala mycket vitlök

Hacka lök och vitlök
Bryn löken i baconfettet så att allt gott socker i löken blir ordentligt karamelliserat och alla smaker göttar ihop sig. lägg löken i botten "pottan"


Skär tjocka skivor av köttet och salta väl. 

Precis som med löken, bryn ordentligt¨i baconfettet så att en bra maillard-reaktion (stekyta). Lägg köttet på löken.


"Bränn" ut pannan ordentligt så du får med dig alla goda smaker 

Häll på ordentligt med BBQsås, skyn från pannan och lite vatten om det behövs för att täcka  köttet.

Krydda med oregano och tillaga köttet på läge 1 i 8 timmar.
Därefter lyft köttet och plocka isär det, (pull the pork) när det fått svalna något. Reducera den goda såsen och blanda ihop med "köttrivet".



Här har jag serverat min pulled port med grönsaker, gräddfil lite mera BBQsås  i ett fullkornstortillabröd . jag kan säga att både jag och min polare som jag bjöd det här på blev både kladdiga och glada, 

söndag 24 februari 2013

Gevrey-Chambertin Racines du Temps 09

Njutning har olika pris och i helgen blev det något högre.

Det är inte varje dag jag öppnar ett femhundrakronorsvin, men i helgen blev jag inbjuden till en av mina barndomsvänner, som också har en kock-bakgrund.
När vi får chans att träffas runt mat och dryck så pratar vi ofta igenom vad som ska ätas så att en bra dryck kan matchas och när jag fick veta att det serverades rosa-stekt anka, med krämiga puylinser, blandade svampar och sauterade endiver så visste jag direkt att jag hade chansen att öppna ett vin jag varit nyfiken på länge.
Det var ett bra tag sen jag smakade Gevrey-Chambertin Racines du Temps 09  men i smakminnet så var det en väldigt behaglig upplevelse av lätta eleganta frukter med tydlig pinot noir karaktär, fräsch syra och en hel del mineralitet, och minnet svek inte, det var verkligen en fullträff till den saftiga rosa-stekta ankan med knaprigt skin, de krämiga linserna och jordigheten i svampen.
Som en bonus gav endiverna en i detta fall en behaglig beska som förvandlades till en given medspelare i hela kompositionen, jag kan inte säga mer än att jag mådde rätt bra efter den middagen.



Gevrey-Chambertin Racines du Temps 09 finns på beställningssortimentet. Vill ni få mer info om vinet så finns  det här http://www.fondberg.se/produkt/2194/gevrey-chambertin-racines-du-temps