onsdag 13 mars 2013

Långbakad torskrygg med grovkornig senapscréme och olivoljebakad Purjolök med Simonsig Chardonnay.

I dagarna var jag riktigt sugen på torsk nu när det är "ok" att äta den igen och, OJ! va gott det är om man försiktigt låter proteinerna i fisken bara precis stelna.
Detta sker redan vid 40 grader men jag skulle tippa på att jag plockade ut fisken vid ca 45 graders inner-temperatur.
När jag nu jobbar med en sådan fin fisk så är jag också väldigt snäll med temperaturen och jobbar inte med mer än på 80-90 graders i ugnen.

Till fisken serverade jag olivoljebakad purjolök som helt enkelt på svag värme fick bli mjuk och varm i olivolja salt och peppar och efter som jag tänkte dricka ett fruktigt men elegant ekigt vin med bra fruktsyra, med lång och fin eftersmak, så serverade jag också en creme fraiche som jag blandade upp med grovkornig dijonsenap så att vinets syra har något att leka med.

Sen måste vi vara lite nyttiga, så det gröna i rätten är mangold och rädisor som bidrar med en viss pepprighet.




Vad drack jag till då?  Jo en
Simonsig Chardonnay (nr 2032)
Pris: 89:-
Årgång: 2012
Druva: Chardonnay
Ursprungsland: Sydafrika



En riktigt trevlig frisk och ekad chardonnay med härlig doft av tropisk frukt och lite mineraler och jord. Smaken är stilfullt ekig med bra frukt och syra. Lång och fin eftersmak.

En enkel torsk på en "stöddig" kräm med len och nötig purjo, och till det:
En "Chard" med mycket frukt och härlig fat och pigg syra, det kan lixom inte bli fel.

Smaklig spis.