Råvaror som i grunden är
väldigt enkla kan man förvandla till något storslaget med ganska enkla knep.
Jag har i det här receptet
använt mig av tomat, gurka, blomkål och lök vilka man nästan hittar i var mans
skafferi. För att få fram de ljuvliga smakerna så har jag arbetat med låg värme under lång tid för att för att koncentrera
och förädla smaker.
När man tillagar lök under
lång tid så karamelliseras det naturliga sockret som finns i löken och
anrättningen får en sötare och fylligare smak.

Semitorkare tomater är ett av mina absoluta favorittillbehör och kan användas till nästan allt, helt fantastiskt till kött, fisk , i sallader och till och med ost om man torkar riktigt solmogna tomater.
Det enda man kan kalla lite lyxigt i denna anrättning är ju så klart pilgrimsmusslorna, och å dess vill jag ha en fin karamelliserad stekyta, vilket bidrar till en smakexplotion när maillardeffekten har fått göra sitt.
Dela tomaterna i kvartar, ansa och kvarta knipplökarna i 4-6 klyftor, krossa vitlöksklyftorna.
lägg tomater, lök och vitlök på en plåt smord med olivolja och baka i 5 timmar på 80 grader i mitten av ugnen.
Stänk lite champagnevinäger eller annan god vinäger på tomater och lök när de är färdigbakade.
1 gurka
Salt
Skala gurkan och avlägsna innanmäte, skär gurkan i mindre tärningar och salta lätt.
200 g blomkål
4 st stora schalottenlökar finhackade
50 g normalsaltat smör
Låt löken puttra i smöret på medellåg tills löken blivit gyllenbrun, det tar ca en halvtimme. Ca en kvart in på lökens tillagningstid så kokas blomkålen mjuk i lättsaltat vatten.
Mixa blomkålen slät med stavmixer tillsammans med smöret och löken. Salta vid behov.
12 st fina pilgrimsmusslor
Krasse
Stek musslorna någon minut på varje sida, så att du får en fin stekyta, och montera ev ner lite smör i pannan och ös musslorna. Salta och peppra.
Servera musslorna med purén, tomater, lök, rimmad gurka och garnera med krasse.

Vinet då!?
Till allt detta har jag valt en lätt ekad sydafrikansk Simonsig Stellenbosch Chardonnay 2012 som med sin pigga balanserade syra får leka och bryta arm med fettet i purén samt syran i de semibakade tomterna. Eken i vinets smak och doft bidrar till ytterligare dimension av välbefinnande i smakkombinationen.
Jag tycket det var en strålande kombination och hoppas ni vågar provar. Vinet kostar 89 kr och det är en ny årgång som är ute på systemet.
http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?varuNr=2032
Salt
200 g blomkål
4 st stora schalottenlökar finhackade
50 g normalsaltat smör
Låt löken puttra i smöret på medellåg tills löken blivit gyllenbrun, det tar ca en halvtimme. Ca en kvart in på lökens tillagningstid så kokas blomkålen mjuk i lättsaltat vatten.
Mixa blomkålen slät med stavmixer tillsammans med smöret och löken. Salta vid behov.
12 st fina pilgrimsmusslor
Krasse
Stek musslorna någon minut på varje sida, så att du får en fin stekyta, och montera ev ner lite smör i pannan och ös musslorna. Salta och peppra.
Servera musslorna med purén, tomater, lök, rimmad gurka och garnera med krasse.

Vinet då!?
Till allt detta har jag valt en lätt ekad sydafrikansk Simonsig Stellenbosch Chardonnay 2012 som med sin pigga balanserade syra får leka och bryta arm med fettet i purén samt syran i de semibakade tomterna. Eken i vinets smak och doft bidrar till ytterligare dimension av välbefinnande i smakkombinationen.
Jag tycket det var en strålande kombination och hoppas ni vågar provar. Vinet kostar 89 kr och det är en ny årgång som är ute på systemet.
http://www.systembolaget.se/Sok-dryck/Dryck/?varuNr=2032