måndag 9 september 2013

Jacob´s Creek Wah inte bara till sushi


I dag lanserade Pernod Ricard och sitt första riktigt matanpassade vin och det är "sushivinet" Jacob´s Creek Wah, på den anrika japanska restaurangen Seikon. Restaurangen fyller 40år och var den första sushirestaurangern i Sverige, så det är egentligen inte så konstigt att Vinet lanserades just där.Tillsammans med en stor skara journalister på plats så provades Wah (som betyder harmoni på japanska) tillsammans med vimakaren själv Rebekah Richardson från Jacob´s Creek som skapat vinet tillsammans med Mamoru Sugiyama, en prominent man och ansedd som en av Japans största sushimästare i fjärde generationens sushikock.
Mamoru besöker Sverige bara för detta tillfälle.

Rebekah Richardson från Jacob´s Creek berättar att vinet är gjort speciellt för att passa en japansk fisk och skaldjurssmakprofil och att maten fått stå i första rum när vinet blandats.
Mamoru tillägger att vinet fungerar utmärkt till all fisk och skaldjur som vi i norden uppskattar så mycket, och det är ju ingen osanning.

Jacob´s Creek Wah är ett rätt trevligt vin men dock något anonymt och en ståltanksavslutning, men det har nog sin förklaring  att den ska kunna ta hand om umamisinna fiskar, syrat ris och brokiga chili, trodde jag till en början, men efter lite luftning så blommar vinet något och är inte allt så dumt, vinet är mjukt, något kryddigt och en hel del frukt fast det bara är 2 gr socker per liter samt krispighet och vinet fungerat riktigt bra till den japanska mat vi bjöds på.
Jag kan tänka mig att i lugn och ro prova en flaska med mat från min favoritjapan och se vad som händer med smakerna.

Vinet finns på Systembolaget och har artikelnummer 79919, och kostar 89 kr.