onsdag 1 januari 2014

Vardagslyx, högrev från sin bästa sida.

Vad heter Entrecôtens lillebror? - Vad menar du? Tänker ni nu. Jo jag ska berätta.

Högrevshjärta är den bit av högreven som sitter närmaste entrecôten när man styckar nötkreatur och den biten brukar vara minst lika bra som en fin saftig bit entrecôte, dock till en bråkdel av priset om man köper den som bara högrev.

Högrev i sig är en ett fantastiskt kött som kan bli allt i från magiska hamburgare till mustiga långkok.
Nu är det januari och det brukar vara sparmånaden Nr:1 efter alla dyra helger och fina middagar med klappar och mys runt jul och nyår, så ett billigt högrevshjärta för att lätta upp och lyxa till den mörka januaritristessen är ett nästan nödvändigt.

Jag hade turen att komma över en stor fin bit högrevshjärta för några dagar sen med det nästan löjliga priset 69,90 kr kg, på en butik här i Stockholm.
Om butiken styckar upp köttet själva och butikspackar det så kan man ha turen att få en hänvisning till vilket paket som är just hjärtat, men annars ska du leta efter bitar av högrev som liknar entrecôte i sin struktur och utseende, biten ska vara fast och marmorerad med en stor fettbit precis som "storebror".
Jag är en stor fantast av enkelhet så när jag tillredde mitt högrevshjärta så gav jag köttet ett fin stekyta och lågtemperaturstekte köttet i ugnen på 100°C till 54°C graders innertemperatur. Och viktigt! Låt köttet vila!
Till det serverade jag i all enkelhet en chilibearnaise och serverade ett glas 2010 Alpha Zeta A Amarone.

Här tänkte jag möta det härlig köttet med både både syra, hetta och fett och valde då ett vin som har lite mera kraft att brotta ner alla komponenter av det röda köttet och den feta och lätt syrliga bearnaisen.
Jag tycket verkligen att detta vin gjorde sitt jobb.

Vinet bjuder på mörka bär så som körsbär, bigarråer och torkade druvor bakom det finns ek och lite vaniljkola i både smak och doft tanninerna är balanserade och långa och bidrar till en medellång fyllig eftersmak och munkänsla.

A Amarone får du för 219,00 kr hör en helflaska men finns också i halvpava för 119,00 kr.


Slänger med en lite film från svenska kött som visar högrevshjärta så blir det ännu tydligare, se så ut på högrevshjärtejakt nu och skapa magi i köken.