fredag 10 januari 2014

Sorba Niska - Kurdisk linssoppa med blandad rökt chili.

För länge sedan i ett restaurangkök på söder så stod det en kock som fem dagar i veckan lagade 200 liter soppa varje dag till Klara soppteater på Stockholms stadsteater. 

Till en av föreställningarna ”ZEYNOS VÄRLD”, som var framförd av den kurdiska skådespelaren Nisti Stêrk, så serverades jag en kurdisk soppa vars grundrecept kom från Skådespelarens mamma. Ingredienserna är billiga och näringsrika och framför allt goda och soppan består i all sin enkelhet av röda linser, buljong, blandade rökta och torkad chilifrukter och citron. ”Thats it”, men Wow!  
Jag minns att detta blev en av mina favoriter och tänkte därför bjuda på ett recept av denna otroligt enkla men fantastiskt goda soppa.Sorba Niska - Kurdisk linssoppa
Ingredienser 4 portioner 

3 dl röda linser
1 liter vatten
2 tsk tomatpuré
1 tsk svartpeppar
1 tsk salt 
2 tsk blandad krossad rökt chili
2 msk kycklingfond eller grönsaksfond
30 g smör.
Citron efter smakSkölj linserna
Koka sönder linserna i vattnet utan lock och skumma av. Det tar ca 15 min, och det kokar lätt över så ha lite koll.
Tillsätt alla ingredienser utom citron, koka upp och mixa slätt med handmixer, smaka av med citron och mer salt om det behövs.
Soppa är riktigt god att servera med en klick turkisk yoghurt i och ett gott bröd vid sidan om.   

Januari månad är väl egentliga soppmånaden nummer ett på året, när kylan fortfarande hänger sig kvar och plånböckerna gapar tomma efter jul och nyår. Så min förhoppning nu att ni ska köpa billiga och goda ingredienser och gå loss på att testa nya goda soppor i vintermörkret.  Jag lovar det piggar upp!

Smaklig spis. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar