söndag 2 februari 2014

På kulinarisk rundresa i Litauen

Nu i slutet av januari så åkte jag på en kulinarisk resa i Litauen, en resa som arrangören kallade ”off the beaten track”. Syftet med resan var att visa upp Litauens mat- och ölkultur och att ge en tydligare bild av vad som finns att erbjuda. Med på resan var Fredrik Glejpner och Martin Jämtlid från importföretaget Original Brands som också agerade guider tillsammans med lokala personer. Här kommer en kort rapport från de första dagarna.


öl i litauen
Riktig färsköl! Avsmakning av bryggeriet
Pinivos Alutis ale
smaksatt med rödklöver som
 filtrerats för trettio minuter sedan.
Under tre dagar har vi besökt platser, ätit måltider och druckit en variation av brygder som för Fredrik och Martin representerar det riktiga Litauen. Ett Litauen med genuina mattraditioner och en unik bryggarkultur, men även ett land i omvälvning där nya influenser vävs in i det traditionella. Efter den första dagen så inbillar vi oss att vi kanske fått uppleva hur mat och dryck var i Sverige för länge, länge sedan. Väldigt gästvänliga människor var man än befinner sig och både mat och dryck har upplevts så där rustikt som man kan tro att vi hade i Sverige förr.
En reflektion jag gjorde var att man i detta land verkar tänka mycket på hälsoeffekt, tillgänglighet och tillvaratagande av hela djur och råvaror. Som ett exempel kan nämnas den öl vi provade vid vårt första stopp på gårdsbryggeriet Pinivos Alutis,Panevézys i norra Litauen. En trevlig och lite lantlig ale som bland annat smaksatts med rödklöver. Rödklöver sägs ha en potenshöjande och kolesterolsänkande effekt.
Även med bordets maträtter är det någon som tänkt till, som på bryggeripuben Seklycia Prie Usio Pub som tillhör Pinivos Alutis, där de bland annat serverar lättrökta och kokta grisöron med senap. Ett fantastiskt tilltugg som sägs ska smörja lederna. Det är små saker i landets gastronomi som skapar fascination och glädje, och jag gillar när någon tänker till.

Litauen är ett land rikt på vilt som älg, hjort och vildsvin och dagen avslutades i en jaktstuga belägen i Labanoras nationalpark,  där vi fick avnjuta en måltid i viltets förtecken med passande drycker. Fullproppade med både intryck, god mat och dryck sov vi gudomligt skönt i nattens tystnad, mitt i en kolsvart skog på gränsen till Vitryssland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar