fredag 9 maj 2014

Grattis Tommy Myllymäki! Det är en stor dag för svensk gastronomi.

Grattis Tommy Myllymäki som tog Sverige till seger i världens mest prestigefyllda  matlagningstävling, Bocuse D'or 2014











Menyn i sin helhet.

Fisk:
Sej med havssmaker, brynt smör och pepparrot
Mildrökt färserad sej med champinjoner och krispigt fjäll
Emulsion med brynt smör och ättika
Sallad med blåmussla, vit sparris, broccoli och havsblad
Ostron i variation med syrad gurka och alger
tempererad tartar
pocherat ostron
ostronskum
Pepparrot, kålrabbi och tapioka

Kött:
Skinka av svensk unggris på fyra vis
Grillad skinkstek med frasig svål och vilda örter
Rillette på ugnsstekt skinka och svål
Steksky med vinäger och peppar, svampgrädde
Tryffelstuvad grisfot i blodcrust
Vårsvampfärserad lägg glacerad med sirap och peppar
Lättpicklad vårlök och ramslök
Rökt vit sparris med ägg
Jordärtskocka med dragon

måndag 5 maj 2014

Beatrice Becher Ny svensk mästare i Sommellerie 2014

Vinnaren Beatrice ler stort under serveringen av champagne

I helgen korades en ny svensk mästaren i sommellerie på Grand Hôtel i Stockholm. Konkurrensen var stenhård och tävlingsmomenten var utmanade och ibland väldigt svåra och det satte alla deltagarna på hårda prov. Under finaldelen av tävlingen så fick de tre finalisterna, Johan Nilsson från PM & Vänner i Växjö, Maja Samuelsson från Vinkällan i Stockholm och Beatrice Becher från Sturehof i Stockholm, bland annat visa prov på att, på ett korrekt sätt servera champagne och kombinera drycker till en tre-rätters meny komponerad av Årets Kock 2012, Klas Lindberg.  
Andra avgörande moment i tävlingen var dekantering av magnumbutelj och blindprovning av olika spritdrycker.
Till slut gick Beatrice Becher segrande ur striden tätt följd av Johan Nilsson på en andraplats och Maja Samuelsson på en hedrande tredjeplats.
Beatrice får nu bland annat resa till Sydamerika och botanisera bland mat och vin, men också representera Sverige i ett flertal internationella sommeliertävlingar. 

 Finalfältet med sina diplom och priser tillsammans med Sommelierföreningens ordförande Karina Tholin