tisdag 17 februari 2015

Sjukstuga och immunförsvarscocktail

Jag har haft en redig mansförkylning här hemma, 40 graders feber och bihåletjafs, ja hela baletten.
Yrsel och allmän förvirring hindrade dock mig inte från att studera vilka anti-förkylningshälsoeffekter saker och ting har, och till min stora glädje hade jag en hel av dom i mitt skafferi och dessa har hjälpt mig på min tillfrisknadsresa i form av en uppiggande varm cocktail.

Vad kom jag fram till då i min huskursjakt?Honung: Lenande och slemlösande och är naturligt antiseptisk.

Ingefära: Mängder av antioxidanter och antiinflammatoriskt och enligt vissa antibakteriell och immunförsvarsförstärkande just på grund av den höga halten antioxidanter

Kardemumma: Rik på antioxidanter och där med immunförsvarsförstärkande. Verkar lugnande.

Citron: Fullspäckad med c-vitamin, dämpar feber och stimulerar immunförsvaret, är antiseptisk och sammandragande vilket motverkar svullnad i näsa och svalg.

Kanel: Slemlösande vid hosta och ett flertal antioxidanter, två gram kanel sägs motsvara 1,3 kg färska tomater i antioxidantnivå.

Nu har jag bara redovisat hälsoeffekterna som som är relaterade till förkylning, men det finns en hrl mängd andra fördelar med dessa råvaror också. 

Hur blir det en god drink då? 

Kör alla ingredienser i en kraftig blender.
Det måste vara en kraftig och snabb blender som kan mixa samman alla ingredienser så att det blir en slät drink, och detta är viktigt så inga av ingredienserna blir goda om de inte är riktigt sönderkörda.
Jag kör med en Oster versa som har 1400w motorkraft, kraft nog att slå sönder allt i minimalistiska beståndsdelar, så att drinken upplevs len och tillfredsställande även i konsistens.

Helt klart något jag kommer fortsätta göra när jag känner att kroppen får sig en släng av något ovälkommet.


Hur smakar den då? Het söt och kryddig! Precis vad man behöver när det känns som värst. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar