måndag 9 mars 2015

Toksmarrig vete-ale i Westcoast stil

Jag var nyligen på en ölresa i Litauen, och vilket otroligt lärorik och insiktsfull resa det var.
Litauen som ölland har kvar väldigt gamla mat och dryckestraditioner och där med också där ett ölstil som inte liknar någon annan jag träffat på.

Under Sovjets förtryck bestämdes helt sonika vad som fick tillverkas och inmundigas i de förtryckta staterna, men efter frigörelsen började landet gå tillbaka till sina rötter med både mat och dryck, och den gamla traditionella ölen började tillverkas på nytt.
Jag tror att den öl och mat som man blir serverad i Litauen är väldigt lik den mat vi åt förr i tiden här i Sverige och därför är det nästan som att åka på en tidsstudieresa när man kommer i kontakt med denna kultur som inte helt är olik den vi själva hade här i Sverige.
Det har börjat komma en hel del moderna hantverksbryggerier i Litauen och det är väldigt roligt att besöka ett ölkulturellt hungrigt land som står i startgroparna för en craftbeer-boom men som fortfarande har rötterna i sin egen tradition.

För att ta sig till Litauen så måste man ta sig via Lettland, och det är ett land som har en tätare och har en mer frekvent förbindelse till väst med bland annat färjorna som går till vårt öltokiga land.

På färden till Litauen så kom jag i kontakt med ett riktigt häftigt Tallinn-baserat bryggeri som heter Põhjala, som producerar riktigt ball bärs med stora influenser från väst.
De har bland annat en smarrig Põhjala Kreuzberg Berliner Weisse , frisk och härlig, men ändå snäll i sin genre.


En annan öl som gjorde mig riktigt glad var deras Põhjala Uus Maailm Westcoast wheat ale, helt fantastiskt fräsch i humlen och det spritte i kroppen på mig när jag fick känna doften och smaken av ananas, passionsfrukt och nybrutna tallbarr, och allt avslutades med en skön behaglig beska, helt magiskt. 

En ännu roligare vinkel på ämnet är att Põhjala Uus Maailm Westcoast wheat beer snart kommer att gå att få tag på i Sverige, tack vare grabbarna på Original Brands! 

Den 24 april släps den på bolaget, och pga den korta transportsträckan kommer den fortfarande var göttigt färsk och pigg i humlen, riktigt kul!
I nuläget nuläget vet jag inte vad den kommer att kosta men det får bli en uppdatering när jag vet.
Håll utkik efter den, det är helt klart värt det.

Jag ska göra en större grej om Litauen som ett väldigt intressant ölland i ett annat forum där jag är skribent, men det är inte omöjligt att den också kommer här på bloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar