måndag 9 april 2018

Pasta pesto med basilika från egen örtagård
Jag blev så sinnessjukt sugen på pasta pesto! Och det hade nog nått att göra med att mina basilikaplantor har gått bananas när det kommer till hur mycket de har växt i min inomhus-örtträdgård som jag har skrivit om.

So what to do? Pesto så klart! Skörda basilika och mixa (jag har tyvärr ingen mortel) med vitlök, pinje, svartpeppar, olivolja och parmesan. Otroligt underbart gott!

När jag gör en pasta pesto så som jag lärde mig av min italienska rumskamrat Lorenzo när vi båda var kockar på samma krog i New York. så kokas pastan al dente som vanligt. 

"Och det är väl kanske här själva anledningen till inlägget kommer, ett galet bra pastatips." 

När man häller av pastan så sparar man lite av det stärkelserika pastavattnet och drar i en kick smör i kastrullen med lite av vattnet och pastan, vevar runt så att smöret smälter och bildar nästan som en tunn smöremulsion runt pastan.
Efter det går peston i och blandas runt och det är hemligheten till att rätten kommer bli sådär helt underbart krämig!

Jag älskar lök, örter och rökt sidfläsk i en pasta pesto, så det stekte jag upp lite snabbt vid sidan om, och blandade ner i rätten.

En otroligt lätt och snabb pasta som gör att man nästa gråter av lycka när man tar en uppsnurrad sked av av denna härligt krämiga pasta pesto, speciellt med vetskapen av att man några minuter före, skördade basilikan från den egna örtagården
Får lägga med ett recept så ni som som läser detta inte känner er snuvade på någon konfekt när ni ser en matbild i inlägget.

Pesto:
2 st vitlöksklyftor
2 krukor basilika
1/2 dl pinjenötter
1 dl olivolja
ca 100 g finriven parmesanost
salt och peppar efter smak

Rosta pinjenötterna och Stöt basilika och pinjenötter i en mortel. (eller i en mixer om du inte har en mortel som i mitt fall)
Addera vitlök och lite av oljan. mortla till en "kräm" och fortsätt att tillsätta mer olivolja och mortla (mixa) tills du får den konsistens du önskar. Tillsätt den rivna parmesanosten och rör om. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar