torsdag 23 augusti 2018

Krämig Egg bite Sous VideNär jag precis hade skaffat min första sousvide-"pinne" så var egg bites bland  det första jag testade.
Det är enkelt förklarat en omelett i burk som man kan smaksätta som man vill.
Jag ska villigt erkänna att jag inte tyckte texturen var så jättespännande när jag lagade efter de recept som fanns tillgängliga på nätet och används även idag när man söker på egg bites, och rätten föll helt enkelt i glömska efter mitt missnöje.

Nu några år senare så såg jag någon på ett matforum laga detta på lägre temperatur än jag har provat och jag kände att jag ville ge den en ny chans.
Jäklar va gott det blev! Gärddigt lent och helt underbar.
Detta är en perfekt frukosträtt men funkar utmärkt som mällanmål eller förrätt och går att toppa med lite vad man vill. Räkor, lax, löjrom och gräddfil eller varför inte tomatsallad med bacon. Nu käkade jag den rakt och kall och hade petat ner lite lagrad ost viket gav den en hälig ostig smak.
Jag körde också med crem fraice istället för gärdde vilket gav den lite mer syra.

Detta är helt klart något jag rekomenderar och jag kommer göra ett gäng för och ha i kylen till kommande frukostar och mellanmål, och kanske variera med olika typer av ost och grönsaksingridienser i smeten.
Recept 1 burk.
För fler burkar multipicera bara receptet. 

2 ägg
1 msk cremefraice
lite vitlök
1 fint hackad salladslök
ca 30 g riven lagrad pästost.
Salt och peppar.

Häll alla ingridienser i bunke och mixa med en stavmixer. 
Häll blandningen i emå patentburkar som tex Ikeas KORKEN 13 cl. Perfekt storlek.
tillaga i Sousvide 75C i 1 timme.
Äts varm eller kall gärna med topping.

Ägg är en utmärkt källa till protein, hela 7 gram per ägg, D-vitamin och en källa till järn.
De fetter som finns i ägg är enkelomättade fettsyror och kolesterolet som återfinns i ägg är av den typ som höjer det ”goda” HDL-kolesterolet i blodet som i sin tur omvandlar det dåliga LDL-kolesterolet till mindre farligt kolesterol.
Sen finns bra omega3 och andra vitaminer och mineraler, som selen som är gynnsamt för immunförsvaret.
Ägg är helt enkelt supermat, och de det gamla 70-tals rön om att ägg i stora mängder är farligt och är fortfarande hårt inpräntat i folk tyvärr.

Så ät mer ägg och egg bits :D 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar