lördag 3 november 2018

Tryckkokad Chili con carne på älg.
Det var så otroligt länge sen jag slängde ihop en Chili con carne, så det var verkligen dags! Och jag körde på älg, ohlala, eller ja det är ju faktiskt inte så jävla ovanligt i Sverige.... Anywayz! Chili com carne har alltid va alltid en bra go to rätt när man är många och känns den som den har fallit lite i glömska pga allt "pulled" och annat liknade, då så jag slår ett slag för en "enkel" chili con carne helt enkelt.

Nu när jag har en Crock pot express tryckkokare så körde jag den i "pottan på 20 minuter, men det är en liten underdrift efter som det tar 10 minuter för att bygga upp tryck och 10 min att tryckutjämna (man kan kör quick quick release, men har läst att låta den naturligt tryckutjämna är bättre för tex grytor,så jag gör det), men 20 min i tryck motsvara ett iallafall ett par timmar i en gryta och det blir en fin mustig smak och det går fort.

Något jag tycker är viktigt när jag kör en con carne är att verkligen steka färsen ordentligt så man bygger uppe en otroligt bra maillard på så mycket kött som möjligt och så vill jag verkligen karamellisera löken så att sötman kommer ut, sen använder jag ALLTID Tabasco i min con carne för jag älskar verkligen den syran den bidrar med. När jag åt den så testade jag att skvälla på Tabascos Scorpion sauce... It got a kick to it! Haha men den var otroligt god!
Ris då? Jag är ingen fantast av ris till just con carne, utan kör hellre bröd eller som nu det alltid ultimata, nacho-chips.:D

Om du blir sugen på att testa så funkar det naturligtvis bra att puttra denna i en gryta på spisen på svag värme ett par timmar1 kg älgfärs
300 g hackad gul lök 
20 g hackad vitlök
30 g tomatpuré 
6 g Spiskummin 
4 g torkad chili
2 g torkad oregano 

15 g ljust muscovadosocker 
780 g Krossade tomater
200 g köttbuljong
15 g salt 
10 g Nymalen svartpeppar
20 g Tabasco 
460 g Kidneybönor färdigkokta
Matfett

Stek färsen i omgångar i matfett i varm panna, se till att färsen blir bra fördelad så att mycket färs får stekyta. Lägg färsen i tryckkokaren
Stek lök och vitlök i samma panna och mot slutet när löken fått fin färg tillsätt tomatpuré som får steka med något.
Déglacera ur pannan med vatten för at få med smak som finns kavar i botten och häll på färsen. Tillsätt alla övriga kryddor och smaksättningar 
Kör maskinen på "köttprogrammet" på 20 minuter, den kommer trycksätta och värma i 10 minuter ungefär, sen köra 20 minuter, och så väntade jag 10 minuter innan jag släppte ut sista ångan.

Tillsätt de avrunna och sköljda bönorna och rör runt och smaka av med salt. Om bönorna är färdigkokta finns risk att de koka sönder i tillagningen då de redan är ät-klara.

Servera med en klick gräddfil och härligt ostiga nacho-chips för extra njubarhet 
Så vet du inte vad du ska laga, dra ihop en god Chili con carne, gammalt mexikanskt ordspråk.

Om du vill se mer av det jag lagar så finns mycket på instagram och där heter jag @mikaelgo
  
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar