söndag 4 mars 2018

Långsam kräftfond i all sin enkelhet.

Långsam kräftfond i all sin enkelhet.
Den bästa maten är den enkla maten, men bara för att det är enkelt behöver det inte dålig utan tvärt om! Vet man bara hur olika råvaror fungerar i olika situationer så kan man låta enkelheten ta smakerna till en högre nivå.
Långsam tillagning är något som ligger mig varmt om hjärtat. Och nu när jag fick en större mängd kräftskal över så kände jag att dessa skulle få mysa långsamt till en fantastik buljong för att få en mild och delikat smak, för att sedan koncentreras till en fond sen vidare till antagligen en underbar soppa.
Det är här en av mina favorit-köks-hjälpredor kommer in i bilden. En Crock-pot Slowcoocker.
Allt från underbara.grytor, stekar och soppor får en otrolig smak när de långsamt utvecklas i denna.
Men nu fick den sjuda fram en fond åt mig.


Kräftskal rostades av i ugnen med lök, vitlök, morot och tomatpuré. (Här fungerar det ypperligt med seller och fänkål eller annat grönt som passar i fisk och skaldjurssammanhang.) 230 °C i ca 30 minuter, direkt ner i Crock-poten täcktes med vatten och ställdes in på 7 timmar.
Redan efter någon timme började det sprida sig en lätt men underbar doft, men efter sex-sju timmar smakade jag äntligen på buljongen och den var helt underbart umamisöt och elegant, Nu fick jag gratis sälta från kräftornas egna inkokning, men det var nästa pricken över i, otroligt god buljong som jag gärna skulle ha som grund till tex en ramensoppa.


Men nu hade jag andra planer för denna, och ville koncentrera smakerna så det blev ett fondkok och reduktion till ca 1/3 del och WOW vilka smaker!! djupa komplexa men ändå rena och enkla. Det kommer inte behövas annat än lite grädde till min kommande soppa för att jag ska komma till någon form av smaksensationshimmel.


Testa att göra en långsam fond så ska ni få se på elegans.


-Recept-


Kräftskal
lök
vitlök
morot
tomatpure
vatten


Slowcoocker 7 timmar lågJag skriver medvetet inte med mått i detta sammanhang då det blir bra hur man än gör här känner jag